Ove četiri biljke uklanjaju bol

Danas vam predstavljamo četiri biljke koje djeluju kao prirodni analgetici, tj. uklanjaju bol. Za razliku od nekih hemijskih supstancija, ove su biljke bezopasne i zdrave te ih možete konzumirati svakodnevno.

Čili papričice

Čili papričice sadrže sastojak kapsaicin, koji se dokazao u borbi protiv upala i boli. Taj sastojak toliko je učinkovit, da se 2011. u prodaji našao i flaster protiv bolova koji ga je sadržavao. Međutim, ne morate ga kupiti da biste iskoristili ovaj sastojak za ublažavanje boli.

Napravite pastu od čilija u prahu i vode. Umasirajte smjesu na bolne i upaljene mišiće. Koža će vam možda reagirati crvenilom, ali sve dok ne boli ili ne peče, neće vam oštetiti kožu. Za nekoliko minuta, trebali biste osjetiti olakšanje. Čili je posebno učinkovit u borbi protiv nadutosti, upala i bolova u zglobovima.

Kamilica

Spojevi kamilice na kožu djeluju umirujuće te je čine glatkom. Kamilica je učinkovita u otklanjanju manjih glavobolja i drugih bolova. Studija iz 2010. pokazuje da je kamilica odlična za uklanjanje bolova izazvanim hemoroidima, artritisom, čirom, menstrualnim bolovima i ranama.

Napravite jaku “supu”, tako što ćete dodati vrelu prokuhanu vodu preko listova kamilice. Pustite da smjesa odstoji 24 sata, a potom s pomoću mekane tkanine nanesite tekućinu na dijelove tijela zahvaćene bolovima.

Također, možete dodati malo listova kamilice ili vrećice čaja u toplu vodu za kupanje u kojoj ćete se kupati jedan sat.

Klinčić

Klinčić ima mješavinu protuupalnih i antibakterijskih sastojaka koje ga čine idealnim za uklanjanje zubobolje. Studija iz 2006. pokazala je da je ulje klinčića učinkovitije u uklanjanju bolova od benzokaina.

Razblažite esencijalno ulje klinčića s bilo kojim biljnim uljem (suncokretovim, maslinovim…) u omjeru 1:10. Kada osjetite da vas dio na koji ste ga nanijeli stavili škaklja te da je opušten, znači da klinčić djeluje. Ako nemate esencijalno ulje klinčića, možete napraviti pastu od mljevenog klinčića s vodom i nanijeti je na bolni dio tijela.

Lavanda

Lavanda je biljka koja predstavlja smirenost i sreću, no donedavno se nije znalo da umanjuje bol.

Jednu kap lavandina ulja upotrijebite kod ugriza ili uboda kukca. Umasirajte esencijalno ulje lavande u bolne mišiće za trenutačno opuštanje.

Godine 2013. proučavan je učinak esencijalnog ulja lavande na uklanjanje postoperativnih bolova nakon carskog reza. U jednoj bolnici ženi su nakon carskog reza dali da udiše lavandino esencijalno ulje i rezultat je bio odličan. Bolovi su bili manji, a cijelo tijelo opuštenije.