Ove bolesti vam prijete ako spavate manje od šest sati dnevno

Kad ne spavamo dovoljno, to može imati ozbiljne posljedice na naš mozak i tijelo

 
Ukoliko želite da živite zdravo, spavanje je jedna od najvažnijih stvari – ljekari obično preporučuju 7-9 sati sna svake noći.

Međutim, kad ne spavamo dovoljno, to može imati ozbiljne posljedice na naš mozak i tijelo pa se povećava rizik od bolesti i raka.

1. Slabije pamtimo

Stručnjaci tvrde da će nedostatak sna spriječiti mozak pri stvaranju novih uspomena, odnosno bez spavanja memorijske pregrade mozga prestaju da rade i teško možete da zapamtite nova iskustva.

2. Povećava se rizik od Alchajmera

Takođe se zna da će nedostatak sna dovesti do povećanog razvoja toksičnog proteina u mozgu koji se naziva beta-amiloid i povezan je s Alchajmerovom bolešću. Dakle, ako ne spavate dovoljno svake noći, nastaće više proteina povezanih s Alchajmerom. Što je više proteina, to je veći rizik od razvoja demencije u kasnijem životu.

Koje su tjelesne posljedice uskraćivanja sna? Pa, postoji mnogo različitih učinaka.

 

3. Muškarci su manje plodni

Prvo, poznato je da nedostatak sna utiče na reproduktivni sistem kod muškaraca. Znamo da ljudi koji spavaju samo pet do šest sati po noći imaju nivo testosterona kao neko deset godina stariji.

4. Imunitet pati pa se povećava se rizik od razvoja karcinoma

Takođe je poznato da nedostatak sna utiče na imunitet. Dakle, nakon samo jedne noći od četiri do pet sati spavanja, dolazi do 70% manje delotvornosti u imunološkim ćelijama koje se bore protiv raka. Zbog toga malo sna povećava rizik za razvoj brojnih oblika raka. A taj spisak uključuje rak crijeva, rak prostate, kao i rak dojke. Zapravo, veza između nedostatka sna i raka sada je toliko jaka da je nedavno Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je da klasifikuije bilo koji oblik rada u noćnoj smjeni kao vjerovatnu karcinogenu djelatnost. Drugim riječima, radna mjesta mogu izazvati rak zbog poremećaja ritma spavanja.

5. Raste krvni pritisak (što znači veću vjerovatnoću od srčanog i moždanog udara)

Takođe je poznato da nedostatak sna utiče na kardiovaskularni sistem, jer tokom dubokog sna dobijamo najlepši mogući tretman za ravnomjeran krvni pritisak. Otkucaji srca padaju, krvni pritisak pada. Ako ne spavate dovoljno, neće vam se resetovati kardiovaskularni sistem, pa krvni pritisak raste. Ako spavate šest sati ili manje, 200% je veći rizik od kobnog srčanog udara ili moždanog udara.