Ove biljke koje često imamo u našim domovima mogu biti kobne za naše zdravlje

  Nema boljeg načina za uređenje životnog prostora od ukrašavanja biljkama. No, u tome treba biti oprezan jer ako se odlučite za pogrešne biljke, to može da bude kobno za vaše zdravlje.

Liječnica i toksikologinja Kelly Johnson-Arbor  tvrdi da 10 posto poziva u centre za otrove uključuje izloženost ljudi biljkama.

Oleandar

Jedna od biljaka s kojom treba biti oprezan je oleandar. Ova  biljka privlačna je zbog svog prekrasnog cvjetanja i toga što nije teška za održavanje. Ipak u pitanju je cvijet koji nikako ne smijete jesti ni vi ali ni kućni ljubimci.

“Ova biljka sadrži glikozide, koji mogu uzrokovati teška trovanja kada se konzumiraju”, objašnjava liječnica. Konzumiranje ove biljke može dovesti do niskog krvnog pritiska, nepravilnog rada srca, mučnine, povraćanja, bolova u  trbuhu, nesvjestice, glavobolje, pa čak i smrti. Uz to, u izvještaju iz 2001. godine piše da uzimanje samo jednog lista oleandra može biti smrtonosno za djecu.

 Opasni digitalis

Biljka naprstak ili digitalis slično oleandru sadrži srčane glikozide, a u pitanju je biljka koja cvijeta svake druge godine. Liječnica napominje da u godinama kada nema cvjetanja lišće koje proizvodi izgleda nevjerojatno slično baby špinatu. Zabilježen je niz izvještaja o pojedincima koji su se prilično razboljeli te imali mučninu, povraćanje i abnormalno usporene otkucaje srca, nakon što su konzumirali listove ili ih iskoristili za pripremu čaja. Srećom, postoji protuotrov, stoga, ako ste bili izloženi, odmah potražite hitnu pomoć.

Filodendron

Filodendron je popularna i jednostavna biljka za održavanje . Međutim, filodendron sadrži kristale oksalata koji mogu prouzrokovati toksičnost kada se dodirnu ili konzumiraju. Kada se žvaču ili progutaju, kristali mogu uzrokovati bol u ustima, oticanje, bolno gutanje i curenje nosa. Izlaganje očiju ili kože tom biljnom soku može uzrokovati iritaciju i crvenilo.