Ovakvog pingvina niste vidjeli: OVAJ JE ŽUTE BOJE, NIJE SE FARBAO I JEDINSTVEN JE PRIMJERAK

Na jednom ostrvu u južnom Atlantiku prvi put je viđen – žuti pingvin, bez ikakvog traga crne boje na tijelu.
Fotograf koji je snimio neobičnu životinju nazvao je to iskustvo „predstavom za cijeli život“. Žuti pingvin primijećen je među hiljadama crno-bijelih pingvina na južnoatlantskom ostrvu.

Ajvs Adams koji je slikao pingvina kaže da nikada ranije nije čuo da postoji žuti pingvin.

„Na toj plaži je bilo 120.000 ptica i ova je bila jedina žuta među njima“, rekao je Adams.

Adams je, inače, vođa ekspedicije iz Belgije koja se zaustavila na ostrvu u Južnoj Džordžiji kako bi fotografisala koloniju od najmanje 120.000 kraljevskih pingvina.

„Odjednom smo primijetili nešto jarko, jedna ptica je izgledala zaista čudno, a kad sam pogledao izbliza, bila je žuta. Svi smo se oduševili kad smo shvatili da je to žuti pingvin. Bacili smo svu sigurnosnu opremu i zgrabili kamere“, ispričao je Adams i dodao da su imali sreće sa fotografisanjem, jer se životinja „lijepo namjestila i bila u blizini“.
Naučnici smatraju da je riječ o posebnoj pigmentaciji pera.

Godine 2012. godine jedan bijeli pingvin primijećen je u koloniji na Antarktiku. Smatralo se da je njegov izgled posljedica genetske mutacije. I u Nacionalnom parku Galapagosa prošle godine, primijećen je neobični stanovnik, rijedak bijeli pingvin.

Istraživač Denijel Tomas rekao je da pingvini koriste jače pigmentisanje za privlačenje partnera, i da je moguće da je to slučaj kod novootkrivenog žutog pingvina, s tim što ovakav primjerak do sada nije uočen.