Ovakve pečene paprike do sada niste probali

ZA OVAJ SPECIJALITET POTREBNO JE: 7 -10 kom crvene roga paprike (pečene), 500 ml milerama, 1 veliki ABC krem sir, 2 glavice bijelog luka, 1 vrećica želatine u prahu (10 g) ili 1/2 Želatina FIX vrećice od Dr.Oetketa, so, biber

Priprema:

Ispeći dan ranije crvenu roga papriku, neka malo odstoji pod krpom da se bolje može očistiti od kožice pa je očišćenu ostaviti do sutradan u velikoj cjediljki da još pusti svoga soka. Sljedeći dan bijeli luk zamotati u alu-foliju i peći 40-tak minuta na 180 C, oguliti ljuske još dok je topli i zgnječiti ga viljuškom. Crvenu papriku podjednakih veličina na trake složiti na tacnu.

 

Ako se radi sa želatinom u prahu onda je u 3 kašike vode namočiti u šoljicu i nakon 10-tak min u vodenoj kupelji lagano rastopiti a ako se radi sa Želatina FIX od Dr.Oetkera tada ništa ne treba močiti već direktno u sirnu kremu sipati i miksati. Izmiksati Mileram, ABC sir, bijeli luk, posoliti i pobiberiti po želji te na kraju staviti rastopljenu mlaku želatinu ili Želatinu FIX. Duguljasti kalup obložiti sa prozirnom folijom (duplo) tako da folija viri van kalupa sa svih strana.

Složiti papriku prvo na dno a zatim po stijenkama kalupa i neka malo viri preko njega .

Na to staviti smjesu od sira, prevrnuti one viškove paprike na sir i još pokriti sa par trakica paprike. Onim viškom prozirne folije što je virio izvan kalupa lagano poklopiti sa jedne i druge strane i staviti u frižider da se dobro ohladi. Ovo je najbolje napraviti dan ranije. Neposredno prije serviranja preokrenuti na duguljasti tanjur, lagano dignuti kalup i odstraniti foliju.

Ukrasiti okolo po želji npr. malo maslinama i listićima peršuna ili bosiljka. Ako se ima pečena paprika u zamrzivaču posao se duplo smanjio. (Aurina kuharica)