Ovakva ljubavna veza ugrožava zdravlje

Ovakav ljubavni odnos loše utiče na vaše zdravlje – evo kada je vrijeme da zauvijek okrenete drugi list!


Pomirenje sa partnerom nakon raskida uobičajena je pojava, pogotovo u modernom svijetu. Ali, ako stalno raskidamo i mirimo se sa partnerom, ugrožavamo zdravlje, upozoravaju psiholozi ističući da manjak stabilnosti u vezi može da izazove stres, depresiju i anksioznost.

Studija Univerziteta Misuri, u kojoj je učestvovalo 500 ljudi koji su trenutno u vezi, pokazala je da je čak 60 odsto ispitanika iskusilo ovakve odnose. Naučnici ističu da se ove veze obično događaju kad je jedna strana manje posvećena i zainteresovana nego druga.

Ova druga pak plaši se da ne izgubi voljenog pa toleriše razne stvari. Takođe, često se dešavaju kad par ne veže ništa osim snažne seksualne privlačnosti. Inicijalna kapisla za raskid mogu biti konstantne svađe, pa i prevara, ali se partneri poslije nekog vremena opet pomire shvativši “da ne mogu bez onog drugog”.

Jesmo li svi postali pomalo sebični, pa se uvijek prvo pobrinemo za sebe, da nama bude udobno u vezi, pa bliskost nužno strada?
Ovakve veze su povezane sa lošijom komunikacijom, manjim nivoom posvećenosti, pa čak i zlostavljanjem, upozoravaju naučnici. Utiču na razvoj nesigurnosti, pa se ona strana koja je na ledu stalno preispituje zašto nije dovoljno dobra i šta treba da uradi da bi zauvijek zadržala voljenu osobu. I zato, ako se ovako osjećate u vezi, stručnjaci savjetuju da je bolje da jednom zasvagda okončate i okrenete drugi list.