Ovako su se u Njemačkoj obučavale vještice i čarobnjaci: Priručnik za crnu magiju iz 18. stoljeća

Autor knjige bio je Sveti Ciprijan Antiohijski, čarobnjak koji je imao posla s demonima i đavlom prije nego se zaljubio u jednu kršćanku.

Magija, crna ili bijela, je prisutna još od najranijih kultura, a čak i u 21. stoljeću ima važnu vjersku i ljekovitu ulogu u mnogim dijelovima svijeta. S obzirom da je danas moderno društvo tretira kao praznovjerje, magija se uglavnom praktikuje u tajnosti, izolovana od očiju javnosti.

Tokom mnogih stoljeća, širom svijeta su postojale škole magije, a jedna od njih je bila i Crna škola iz Wittenburga, škola u kojoj su vještice i čarobnjaci mogli naučiti sve čarolije. Ovo je bila škola u 18. stoljeću u Njemačkoj u kojoj su se mogle naučiti sve tajne crne magije.

Glavni priručnik u Crnoj školi bila je knjiga pod nazivom “Clavis Inferni sive magia alba et nigra approbata Metatrona”, ili “Ključ Pakla sa bijelom i crnom magijom koju je odobrio Metatron”, poznatija kao Crna knjiga. (Prema židovskim srednjovjekovnim dokumentima, Metatron je Henok, predak Noe koji je postao anđeo.)

magija kljuc

Jedna od stranica iz knjige koja prikazuje zmiju Urobora, antički simbol vječnosti; predstavlja ostvarenje punog ciklusa, ciklus života i vječnosti.

Crna knjiga iz Wittenburga je napisana magičnim pismom koje se koristilo u Njemačkoj u 18. stoljeću, a koje se sastojalo od kombinacije njemačkog, hebrejskog, latinskog i grčkog jezika, piše pixelizam.com. Autor knjige bio je Sveti Ciprijan Antiohijski, čarobnjak koji je imao posla s demonima i đavlom prije nego se zaljubio u jednu kršćanku zbog koje se na kraju i sam konvertovao na kršćanstvo (tako što je napravio rukama znak križa i oslobodio se Sotone).

okrunjeni zmaj

Okrunjeni Zmaj jede guštera, izvijajući se preko zmije umotane oko križa sa lubanjom i prekriženim kostima. Mač i grana vjerovatno predstavljaju uobičajenu ikonografiju Božjih ovlasti za stvaranje uništenje ili mir. Na stranici piše (grubi prijevod): “Vi koji radite sami sa velikim čudima, kraj će okruniti vaš rad.”

pecat odobravanja

“Pečat odobravanja”

maymoon

Ova stranica prikazuje “Maymona, crnu pticu kao kralja Juga i Egyna, životinju koja liči na crnog medvjeda kao kralja Sjevera.

Uricus, crvena zmija sa krilima i krunom kao kralj Istoka i Paymon, životinja koja liči na crnu mačku s dugim rogovima kao kralj Zapada.

Uricus, crvena zmija sa krilima i krunom kao kralj Istoka i Paymon, životinja koja liči na crnu mačku s dugim rogovima kao kralj Zapada.

Pentagram sa magičnim simbolima

Pentagram sa magičnim simbolima

metatron

Stranica prikazuje Metatrona okruženog šifriranim porukeama na grčkom i hebrejskom jeziku

prva stranica

Prva stranica knjige (naslov)