Ovako nije smjela ni Jovanka; Kako Džemal Bijedić razgovara s Titom!

Slika je nastala kada je Džema četvrti put podnosio ostavku Titu na funkciju premijera Jugoslavije

Ako fotografija kazuje više od hiljadu riječi – a kazuje, onda ovaj detalj razgovora Josipa Broza Tita i Džemala Bijedića je najbolja potvrda brojnih priča i svjedočenja da je Tito slijepo vjerovao i posebno cijenio Džemu.

Neki smatraju da je fotografija nastala u trenutku kada je Džema podnosio ostavku. Naravno, Tito mu je nije prihvatio. Poznato je da je Bijedić čak četiri puta podnosio ostavku na funkciju premijera Jugoslavije, ali je uvijek povlačio pod Titovim uticajem.

Špekulisalo se da je Bijedić Titov mogući nasljednik, da je Tito htio izmjeniti ustav SFRJ kako bi Džemal Bijedić i po treći put mogao obavljati funkciju predsjednika SIV-a ili predsjednika Skupštine SFRJ. Upravo da Titova odluka je koštala ivota Bijedića i njegovu suprugu Raziju. Ioni su, zajedno sa još šest osoba iz pratnje, poginuli 18. januara 1977. godine, u avionskoj nesreći na vrhu brda Inac na planini Lisin kod Kreševa.

Bijedićeva pogibija je teško pogodila Tita. Nakon što je čuo tragediju tih dana je prekinuo službenu posjetu Libiji. Ubrzo je iz njegovog okruženja nestala njegova supruga Jovanka, jer se sumnjalo da je ona sa nekim generalima JNA naručilac Džemine smrti. Ni njoj nije odgovaralo da Bijedić naslijedi Tita, a to je već bila gotova stvar.

Javna je tajna da visinomjer i brzinomjeri, koji služe pilotu za orijentaciju, nisu bii ispravni. Pri tome, Džemin let je bio veoma loše organiziran; čak je na je na kontrolnom tornju Aerodroma Sarajevo osoba koja nije imala dozvolu, što sve zajedno nameće broja pitanja, a upućuje na zavjeru iz DB-a i JNA. Kako se moglo desiti da na mjestu nesreće prvi se pojavi Jovica Stanišić, kasnije šef Državne bezbjednosti Srbije u vrijeme Slobodana Miloševića. (aura.ba/E.M)