Ovake ukusne kifle necete naći u prodavnici: Slatke lisnate kifle

Ovake ukusne kifle necete naći u prodavnici, zato zapišite recept i zasucite rukave 😃😃😃
Slatke lisnate kifle
Sastojci:
500 g brašna
3 kašike šećera
1 kašičica soli
20 gr svježeg kvasca
125 ml mlijeka
125 ml vode
1 žumance
50 ml ulja
125 g margarina( mrzli lakše se renda)
džem od jagoda
bjelance, za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmrvite kvasac u posudu, sipati jednu kašiku šećera. Mlijeko i vodu stopliti i sipati u posudu sa kvascem. Promiješati, pokriti krpom pa ostavite da kvasac nadođe oko 15 minuta. Kada je kvasac gotov dodati 2 kašike šećera, žumance, zejtin i brašno. Zamijesiti tijesto da bude srednje meko i da se ne lijepi za ruke. Zatim podijelite na 5 jednakih loptica i ostavite oko 15-ak minuta da odmore.
Margarin podijeliti na 4 dijela.
Uzeti jednu lopticu tijesta pa razvući u krug preko narendati četvrtinu margarina. Razvuči drugu lopticu pa staviti preko prvog kruga sa margarinom. Opet narendati četvrtinu margarina. I tako sa petom lopticom samo što se na nju ne renda margarin. Opet ostavite tjiesto da odmori 10-ak minuta.
Nakon toga tijesto razvuci u veliki krug. Nožem isjeći krug na trougle. Na širi dio staviti džem, pa urolati u kiflicu.
Kiflice redati u pleh obložen pek papirom. Pokriti ih krpom pa ostavite da narastaju oko 20 minuta. Prije nego što se stave da se peku u rernu, premazati ih sa umućenim bjelancem. Peći ih na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečene posipati šećerom u prahu.Prijatno!!!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara