Ovakav krompir nikako ne biste smjeli jesti!

Mnogi ga jedu baš u ovom obliku!

Proklijao krompir može u sebi da sadrži toksičnu materiju solanin koja može biti opasna po zdravlje. Stoga, veoma je bitno prepoznati koji krompir ne smemo konzumirati, a koji je uprkos klicama jestiv. Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krompir će duže ostati svjež. Ali, ipak, često se desi da krompir proklija prije nego što stignemo da ga  iskoristimo.

Međutim, mnogi uklone klice i ipak upotrebe takav krompir za jelo.

Na šta treba obratiti pažnju?

Procijenite koliko je krompir proklijao

Klice su kratke

Ima ih dosta

Dakle, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom čuvanju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir.

Ako je gomolj krompira mekan i naboran, vrlo je vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina, te ga ne bi smjeli konzumirati.

Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, onda je siguran za jelo.

Svakako, klice, jednako kao i dijelove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira. Takođe, nemojte ga nikada podgrijavati.

Komentari

komentara