Ovaj začin rješava otklanja bol u želucu

Ovaj začin podrijetlom iz Šri Lanke može se pronaći u obliku plodova, sjemenki ili praha, no mi vam ga preporučujemo u obliku praha jer ga je tako najlakše koristiti.

Doduše, kada se samelje malo gubi na jačini mirisa, no ako ga kupite u specijaliziranom dućanu sa začinima ili u nekoj od trgovina zdrave hrane nećete se moći požaliti na njegov slab miris jer takve prodavaonice obično imaju izuzetno kvalitetne proizvode. Nakon kupnje ga čuvajte u hermetički zatvorenim posudama te na hladnom i tamnom mjestu.

Kardamom je svakako dobro imati kod kuće jer osim što se koristi kao začin, odličan je i za medicinske svrhe, a kozmetička industrija također ga koristi za kozmetičke proizvode, posebno parfeme. Inače postoje i tinkture, čajevi pa pak i eterično ulje. U kojem god obliku ga odaberete imat će pozitivan utjecaj na cijeli organizam, a posebno na želudac. Smanjiti će grčeve, nadutost i žgaravicu izazvanu gastritisom i čirom na želucu, a smanjit će i potrebu za povraćanjem, kao i mučninu koje su također česte popratne pojave kod problema sa želucem.

Najbolji način da ga uvedete u svakodnevnu prehranu je da ga koristite za doručak. Recimo kada napravite heljdinu ili zobenu kašu, dodaje i kardamom. Također ako volite pahuljice s jogurtom, tu će kardamom zaista zaokružiti priču. Osim što će odvesti okus vašeg doručka na novu razinu, fino će vam umiriti želudac. Koristite ga svakom prilikom i za mariniranje mesa, no prvo počnite s doručkom i vrlo brzo ćete primijetiti razliku.