Ovaj vitamin je od vitalnog značaja za imunitet

Naučnici su otkrili da je vitamin D od vitalnog značaja za aktiviranje odbrambenog mehanizma u ljudskom organizmu.

Oko polovine čovječanstva pati od oslabljenog imuniteta; njihove T ćelije koje su odgovorne za suzbijanje infekcije nedovoljno su efikasne. Situacija je sve gora i gora pošto ljudi sve više provode vrijeme unutra umjesto upražnjavajući razne aktivnosti napolju.

Otkriće naučnika iz Danske može da pomogne u borbi protiv zaraznih bolesti, epidemija i naročito u spravljanju novih vakcina. Naučnici su utvrdili da takozvane T ćelije – nosioci imunog sistema – zavise od vitamina D da bi se aktivirale. Ukoliko je nivo vitamina D u krvi nizak, ove ćelije ostaju uspavane i ne reaguju na infekciju ili patogeni organizam, pa bolest nastupa u svom punom intenzitetu.

Doktor Karsten Geisler sa Univerziteta u Kopenhagenu, odjeljenje za imunologiju i mikrobiologiju, koji je vodio ovu studiju – smatra da kada su T ćelije izložene stranom patogenom organizmu, aktiviraju receptor za vitamin D koji traži vitamin D u organizmu da bi se T ćelije aktivirale. To znači da T ćelije moraju imati vitamin D ili će, u suprotnom, njihovo aktiviranje izostati. Ukoliko T ćelije ne nađu vitamin D, one neće početi ni da se grupišu i samim tim će odbrana organizma izostati.

Već je duže vrijeme poznato da vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i da postoji veza između niskog nivoa kalcijuma sa jedne strane i malignih oboljenja i multiple skleroze sa druge strane. Ono što nije bilo poznato to je da je ovaj vitamin od vitalne važnosti u aktiviranju imunog sistema.

Najveću količinu vitamina stvara naš organizam kao sporedni produkt kada izlažemo kožu sunčevim zracima. Takođe se može naći u ribljem ulju, jajima i u određenim ribama kao što su losos, haringa i skuša ili u obliku pilula ili rastvora.

Ovo otkriće je, osim toga što je važno u suzbijanju bolesti, važno i za osobe sa antiimunim reakcijama i prilikom odbacivanja transplantiranih organa.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!