Ovaj organ najviše strada od pržene hrane

Kolektivno, nakon uzimanja u obzir načina života, kvaliteta ishrane, nivoa obrazovanja i prihoda, rezultati studije su pokazali da je redovna konzumacija pržene hrane povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti


Prema istraživanjima, ako redovno konzumirate prženu hranu, trebalo bi da budete ozbiljno zabrinuti.

Nova studija u kojoj su istraživači koristili podatke iz upitnika o 106.966 žena starosti od 50 do 79 godina, u periodu od 18 godina, fokusirala se na posmatranje učestalosti jedenja pržene hrane poput piletine, ribe, pomfrita i slično.

Tokom studije umrlo je 30% žena koje su često konzumirale pohovano meso, a oko 30% umrlo je od srčanih problema. Vei Bao je ideju za ovo istraživanje dobio sa Univerziteta u Ajovi (SAD) iz poražavajućih rezultata konzumiranja pržene hrane u SAD, ali i u drugim dijelovima svijeta.

Ovo je prva studija te vrste, iako su prethodna istraživanja takođe pokazala značajan uticaj konzumiranja pržene hrane i povećan rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.


Kolektivno, nakon uzimanja u obzir načina života, kvaliteta ishrane, nivoa obrazovanja i prihoda, rezultati studije su pokazali da je redovna konzumacija pržene hrane povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Oni koji su jeli jedan ili više obroka sa prženom hranom imali su 8% veći rizik od onih koji su konzumirali zdravu, kuhanu hranu. Rezultati istraživanja su takođe pokazali da su žene koje su jele više pržene hrane uglavnom imale niža primanja i manje obrazovanje, više su pušile, manje se rekreirale i uglavnom se ne hranile zdravo.

Treba izbjegavati smanjenje konzumacije pržene hrane, posebno specijaliteta poput pohovane piletine, jer takav tretman može imati značajan uticaj na celokupno zdravlje organizma.