OVAJ NAPITAK JE NAJBOLJI ZA VAŠU JETRU: Popravlja raspoloženje, tjera osjećaj umora

Iako mnogi na prvi spomen surutke nisu oduševljeni ovim napitkom, njeni benefiti za zdravlje vratili su ovu tečnost na zasluženo mjesto. Ukoliko volite mliječne proizvode, onda vam ni surutka nije nepoznata.


Ona je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta.

U ovoj tečnosti ostaju vrijedni sastojci mlijeka poput viramina B i E, minerala i mliječnih šećera.

A, ovo su samo neki od benefita za vaše zdravlje:

1. Pomaže u čišćenju jetre

Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdjeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu surutke.

2. Rješava problem zatvora

Surutka će brzinski podstaći varenje i riješiti neprijatan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom. Ona poseduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

3. Smanjuje stres i osjećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

A jeste li znali zašto je dobro da je pijete svaki dan?

Sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i bjelančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.

Uz surutku, poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir, najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.

Surutka je potpuno bezbijedan, blag i prirodan napitak koji bez bojazni možete da koristite. Jedino osobe alergične na mliječne proizvode treba da je izbjegavaju.

Preporučena dnevna doza je 500 ml do maksimalno jednog litra dnevno, ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro, ali nećete pogrešiti ako je budete popili u više navrata tokom dana.


Domaću surutku možete da nađete u većini prodavnica mliječnih proizvoda, a možete i da je napravite sami:

Jedan litar svježeg mlijeka zagrijte u posudi, ali ne dozvolite da provri. U to dodajte iscijeđen sok od jednog ili dva limuna i miješajte, a ubrzo ćete primijetiti da se formira sir i tečnost. Ta tečnost je surutka. Procijedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.