Ovaj je čovjek živio 256 godina zahvaljujući ovim vježbama i ovoj hrani!

li-cing-jenPrema riječima jednog od Lijevih učenika, Li se jednom prilikom sreo s čovjekom starim 500 godina, koji ga je naučio Qigong vježbama i dao mu preporuke za prehranu

Kako se navodi u članku Newyork Tmesa iz 1930. godine, Wo Chung Chi, profesor s Univerziteta Chengdu otkrio je biješke Imperijalne kineske vlade iz 1827. godine u kojima ona čestita Li Ching Jenu njegov 150. rođendan, a zatim i dokument iz 1877. u kojem mu čestitaju 200. rođendan!

Li Ching Jen je najpoznatiji po tome što je doživio izuzetno duboku starost, odnosno, prema navodima je doživeo 197 ili čak 256 godina, što ga čini daleko dugovječnijim od Žane Kalman, koja se zvanično smatra najstarijom osobom na svijetu.

Dopisnik NT je 1928. godine napisao kako su mnogi starci iz Lijevog susjedstva rekli da su njihovi preci poznavali Lija kad su bili dječaci, a da je Li u to vrijeme bio odrastao čovjek. Priča se da je on započeo svoju karijeru s 10 godina, sakupljajući biljke iz planinskih predjela, pri čemu je otkrio da one potpomažu dugovječnost.

On je skoro 40 godina živio na ishrani koja je uključivala reishi gljivu (hrastovu sjajnicu), goji bobice, divlji ginseng, He Shou Wu (Fallopia Multiflora), Gota Kola (azijska Centela) i vino od riže. On se 1749. godine, kada je imao 71 godinu, pridružio kineskoj vojsci, postavši učitelj borilačkih vještina.

Kažu da su Lija jako voljeli u njegovoj zajednici, da se ženio 23 puta i imao preko 200 djece!
Prema općeprihvaćenim pričama u njegovoj provinciji, Li je rano naučio čitati i pisati, a već s 10 godina je putovao u Kansu, Šansi, Tibet, Anam, Sijam i Mancur u potrazi za ljekovitim biljem. On se time bavio prvih sto godina, a onda je počeo prodavati biljke koje su brali drugi. Prodavao je bilje koje je koristio za svoju prehranu i rižino vino.

Prema riječima jednog od Lijevih učenika, Li se jednom prilikom sreo s čovjekom starim 500 godina, koji ga je naučio Qigong vježbama i dao mu preporuke za prehranu koje su mu pomogle da produži svoj život.Lija su svojevremeno pitali koja je njegova tajna, a on je jednostavno odgovarao:

“Utišajte srce, sjedite kao kornjača, hodajte živahno kao golub i spavajte kao pas”.

Li je tvrdio da su unutarnji mir i smirenost uma u kombinaciji s tehnikama disanja tajne nevjerojatne dugovječnosti, ali očigledno je i njegova prehrana također igrala veliku ulogu. Uz prosječan život u zapadnom svijetu od oko 70-85 godina, pomisao da bi netko mogao živjeti i preko 100 godina čini se pomalo čudna.

Moramo uzeti u obzir da postoje ljudi koji ne vode naporan život, ne moraju se nervirati zbog dugova, ne udišu zagađeni gradski zrak i fizički su aktivni. Ne jedu prerađenu hranu, šećere, brašno niti bilo koju hranu koja na sebi ima pesticide. Ne jedu genetski modificiranu hranu, ne koriste antibiotike, ne konzumiraju alkohol i ne puše.

Pored toga što ne jedu brzu hranu, oni često konzumiraju supernamirnice i biljke koje pozitivno djeluju na naše organe i imunitet. Provode vrijeme u prirodi uvježbavajući tehnike disanja i meditirajući, poboljšavajući time svoje mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje, pa bi u moderno vrijeme zapravo ovo mogao biti recept za dugovječnost.

Da i svi mi radimo sve te stvari, život duži od 100 godina bi vjerojatno bio normalna pojava. Ako bismo tretirali svoje tijelo kako treba, tko zna koliko bismo dugo živjeli! (kurir)