Ovaj izuzetni napitak reguliše masnoću u organizmu

Holesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj ćeliji.

Razlikujemo dobri HDL holesterol od LDL lošeg holesterola čiji povećani nivo u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih sudova. Prijetećoj masnoći moguće je suprostaviti se uz pomoć pametnog odabira namirnica, svakodnevno konzumiranih koje holesterol dovode u red.

Grejpfrut je apsolutni pobjednik kada je reč o borbi s lošim holesterolom jer osim visokog nivoa vitamina C sadrži i pektin, vlakna koja snižavaju holesterol i štite krvne sudove od začepljenja.

U stopu ga prati celer, čije dvije stabljike dnevno su dovoljne da se nivo holestreola smanji za čak pet puta. Pri tome je njegova najbitnija uloga u povećanju izlučivanja žučne kiseline, čime se uklanjaju i loše masnoće.

Sastojci: 1 grejpfrut, 2 stabljike celera, vezica peršuna, ¼ limuna, 3 komada đumbira

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok ne dobijete gusti sok, barem jedno dnevno popijte čašu ovog svježeg napitka koji će da reguliše masnoću u organizmu.

Savjet: Pripremljeni svježi sok najbolje je da konzumirate prije ručka, što ostavlja dovoljno vremena da tijelo apsorbuje sve sastojke i aktivira njihovo djelovanje.

(webtribune.rs)