OVAJ DJEČAK ĆE UMRIJETI, AKO ZASPI!

Sedamnaestogodišnji Lijam Derbišir iz Velike Britanije pati od rijetke bolesti zvane sindrom centralne hipoventilacije. To znači da će umrijeti ukoliko zaspi bez medicinske pomoći

Od sindroma centralne hipoventilacije u svijetu boluje 1.500 ljudi, a bolest karakteriše otkazivanje pluća u toku sna. Ona takođe uzrokuje kardovaskularna oboljenja i oštećenja drugih vitalnih organa poput mozga.

“Kada zaspite, izostaje aktiviranje freničnog nerva, pa mozak ne govori vašem tijelu da je potrebno da dišete. Da nema mašine koja pokreće njegova pluća u toku sna, moj sin ne bi bio živ”, objašnjava Lijamova majka.

Da stvar bude gora, Lijam takođe pati od rijetke digestivne bolesti koju uzrokuje nedostatak debelog crijeva, zbog čega nosi kolostomsku kesu, prikačenu na rupu pored njegovog pupka, i na taj način vrši nuždu.

“Ako biste me pitali da li sam se ikad naspavala kao čovjek, rekla bih da nisam jer je Lijam rođen sa brojnim zdravstvenim komplikacijama. Ali, vrlo sam ponosna na njega. Da sam na njegovom mjestu, odavno bih odustala”, zaključila je tinejdžerova majka, gospođa Derbišir.