OVA VRSTA HRANE PODSTIČE MRŠAVLJENJE I SNIŽAVA LOŠ HOLESTEROL

Hrana bogata biljnim vlaknima daje duži osjećaj sitosti, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiče mršavljenje.

Ako želite da skinete nekoliko kilograma, vrijeme je da uključite mahunarke u svoju ishranu. Nedavna studija pokazala je da samo jedan obrok – na primer 150 grama graška, leblebije ili sočiva dnevno može da ubrza proces mršavljenja.

Kanadska studija na čelu sa doktorom Raselom de Suzom otkrila je da konzumacija ove vrste hrana bogate biljnim vlaknima snižava nivo lošeg holesterola za 5 odsto te tako smanjuje mogućnost za razvoj srčanih bolesti. Uz to zasićuje i sprečava iznenadne napade gladi koje su u 90 odsto slučajeva krive za neuspjeh dijeta.

Mahunarke pojačavaju osjećaj sitosti za 31 odsto, zbog čega su ispitanici uzimali manje hrane. Iako ispitanici nisu izgubili veliku količinu kilograma, rezultat ukazuje da je riječ o hrani koja pomaže pri mršavljenju, ali i sprečava jo-jo efekt, rekao je doktor de Souz.

U studiji koja je tokom 24 godina sprovođena u Americi na 124.086 muškaraca i žena, potvrđeno je da su namirnice bogate vlaknima ključne za održavanje fit figure, a osim povrća u tom će vam cilju pomoći i voće poput jabuka, kruški i šumskih bobica.

Komentari

komentara