Ova tri znaka ukazuju na to da vam se tijelo bori sa opasnom anemijom

Bolne, osjetljive ranice u ustima – afte – obično nisu znak nekog ozbiljnog poremećaja i nestaju za desetak dana

Međutim, ako se one ne povlače, a pritom su praćene i drugim simptomima, mogu biti znak nedostatka vitamina B12. Znaci na koje treba da obratite pažnju su blijedožuta boja kože, bolan i crven jezik kao i poremećaji vida.

Vitamin B12 najčešće nastaje kao posljedica perniciozne anemije, manjka crvenih krvnih zrnaca zbog kojeg telo proizvodi abnormalno velika krvna zrnca koja ne funkcionišu ispravno. Ova anemija najčešće se javlja oko 50. godine života, a najvažnije je rano otkrivanje i terapija vitaminom B12.

Manjak vitamina B12 može dovesti i do problema sa srcem i plućima, kao i do neuroloških tegoba. Zato u ishrani treba da budu zastupljeni meso, jaja, riba, kao i mliječni proizvodi.

Vitamini i minerali su neophodni – bez gvožđa, vitamina C ili kalcijuma, na primer, tijelo ne može da funkcioniše kako treba. Međutim, potrebne su nam veoma količine koje sigurno dobijate iz namirnica ako se hranite zdravo.

Međutim, od početka oktobra pa sve do kraja marta, nemamo dovoljno Sunca kako bi organizam mogao da sintetiše vitamin D! Zato bi svi trebalo da uzimaju dodatak ishrani – najbolje, riblje ulje iz kojeg će tijelo uzeti onoliko vitamina D koliko mu je potrebno.

Ovaj vitamin reguliše količinu kalcijuma i fosfata u telu, pa je neophodan za zdrave kosti, zube i mišiće.