Ova tri faktora određuju da li ste fit i zdravi!

Ništa nije važnije od zdravlja, to je činjenica koju u stresnom i užurbanom modernom ritmu života prečesto zanemarimo. No kako bismo stvari držali pod kontrolom i bili što zdraviji, svi bismo trebali paziti na tri osnovne brojke

1. Krvni pritisak
Za povišeni krvni pritisak može se reći da je bolest današnjice, a upravo održavanje tih vrijednosti normalnima može spriječiti brojne incidente, od srčanog do moždanog udara. Kako biste bili sigurni da ne spadate u rizičnu skupinu, provjerite svoj pritisak i usporedite ga s ovim vrijednostima.

Hipertenzija (visoki krvni pritisak) povećava rizik od moždanog udara, infarkta, aneurizma arterija i kroničnih bolesti bubrega. Hipertenzija nema nikakvih simptoma, a upravo se zbog toga visoki pritisak zove i tihi ubica.
2. Obim struka
Pogledajte svoj struk i znat ćete jeste li zdravi, kažu neki stručnjaci. Naime, visceralne masti (salo na trbuhu), koje se obavilo oko unutarnjih organa šalje toksine u cijelo tijelo. Svakih 5 centimetara obima struka više povećava rizik od smrti za 9 posto, upozoravaju neka istraživanja. I dok nam indeks tjelesne težine (BMI) govori koliko kilograma imamo viška, ne otkriva nam informaciju o tome gdje je masno tkivo raspoređeno. A jako je važno je li salo nataloženo na struku.

Istraživanja pokazuju kako struk čiji je obimkod žena iznad 88 centimetara i kod muškaraca iznad 102 centimetra, može povećati šanse oboljenja od hroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.
Veličina struka kod žena trebala bi biti do 80 centimetara, a kod muškaraca 93.

3. Razina holesterola
Holesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj stanici, a razlikujemo dobri HDL holesterol od LDL lošeg holesterola čija povećana razina u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar.

Količina ne ovisi samo o unosu putem hrane, već se stvara i u tijelu. Smatra se da je oko 20 posto ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno iz hrane, a oko 80 posto se sintetizira u jetri. Holesterol iskazujemo internacionalnom jedinicom mjere mmol/l (milimol na litru) . Nekad se zdravom smatrala vrijednost do 7 mmol/l, a danas su preporučene vrijednosti kolesterola za odrasle do 5 mmol/l.

Povišen LDL (loši) holesterol izaziva postepeno taloženje masnoća unutar kapilara i arterija, pa time postepeno izaziva arteriosklerozu, a time srčani, kao i moždani udar. Stoga je definisana njegova najviša preporučena vrijednost, a trebalo bi biti niži od 3,0 mmol/l.

Kako biste znali razinu holesterola, nužno je posjetiti svog doktora, a nakon odgovarajućih pretraga znat ćete trebate li i kako sniziti razinu kolesterola u organizmu.