OVA STVAR VAM JASNO POKAZUJE DA LI JE JAJE OTROVNO ILI NE: OBRATITE PAŽNJU!

Jaja se stalno nalaze u našim domovima. Jedemo ih rado i u raznim oblicima. Prava su riznica vrijednih hranljivih materija. Problem je u tome što jedenjem jaja možemo nesvjesno da naudimo sebi. Većina nas pravi ove greške.

DA LI JE JAJIMA ISTEKAO ROK TRAJANJA?

Vrlo često ne pridajemo važnost roku upotrebe jaja koja čuvamo u frižideru. Ako dolaze iz prodavnice, svako pakovanje ima određeni datum koji se mora poštovati.

Jaje kupljeno direktno od uzgajivača neće biti pogodno za konzumaciju kada počne da pluta nakon što je ubačeno u vodu. Signal za pokvareno jaje je i neprijatan miris ili napukla ljuska. Ali takođe možete po ljusci jajeta da vidite da li je ono staro ili svježe. Ako je ljuska hrapava, to znači da je jaje malo starije.

ČUVANJE JAJA. ŠTO DALJE OD DRUGIH PROIZVODA

Bakterija salmonele , koja izaziva bolest zvanu salmoneloza, može biti prisutna u ljusci jajeta. Američka FDA procjenjuje da 79.000 ljudi pati od trovanja salmonelom svake godine. U prosjeku, 30 slučajeva rezultira smrću pacijenta.

Da biste se zaštitili od salmoneloze, potrebno je pridržavati se sigurnosnih pravila. Jaja su životinjski proizvod koji treba da tretiramo kao sirovo meso. Zato treba dobro da operete ruke svaki put kada dodirnete sirovo jaje. Pravilno skladištenje je takođe važno. Prvo, najbolje je da ih držite u frižideru. Drugo, ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa drugim prehrambenim proizvodima. Takođe je opasna ideja staviti sirova jaja na dasku za sječenje ili kuhinjski pult.

SALMONELOZA – KOJI SU SIMPTOMI?

Simptomi infekcije salmonelom obično se javljaju u roku od 12-36 sati. Salmoneloza obično traje od 2 do 7 dana. Obično nije rizik kod zdravih odraslih osoba. Međutim, kod djece i starijih je situacija drugačija. U njihovom slučaju može doći do dehidracije, što može imati strašne posljedice.

Bolest salmonele karakterišu nasilni simptomi kao što su bol u stomaku, groznica, dijareja, mučnina i ponekad povraćanje.