Ova pravila morate ispoštovati ukoliko želite savršenu kožu.

1. Temeljno umivanje

Ok, svi se vjerovatno umivate cijeli život, alu pitanje je: Radite li to pravilno? Umivanje samo vodom neće ukloniti svu prljavštinu koja se uvukla u sitne pore pa biste svakako trebale koristiti neko sredstvo za čišćenje lica. A bez obzira na to radi li se o sapunu za umivanje ili micelarnoj vodi, svaki od proizvoda trebao bi odstajati na licu najmanje minut kako bi što bolje djelovao i lice ostavio besprekorno čistim. Uveče se možete umiti čak i dvaput, dok niste sigurne da ste s lica uklonile i najmanje ostatke šminke i prljavštine koja se nakupila tokom dana.

2. Ne zaboravite na piling

Koža se do tridesete obnavlja svakih mjesec dana, ali to se postepeno počinje smanjivati kada zakoračite u treću deceniju. Nakupljanje mrtvih ćelija kože na licu uzrokuje pojavu bubuljica, smanjuje upijajuću sposobnost kože, čini ten umornijim… Tu u pomoć priskače piling koji biste trebale koristiti jednom nedjeljno. On će ukloniti mrtve ćelije kože, a lice će nakon tretmana pilingom izgledati svježe i odmorno.

3. Zaštitni faktor je “majka”

Vjerovatno ste do sada već puno puta čule koliko je važno mazati se kremama sa zaštitnim faktorom, pogotovo preko ljeta. Ali, čak i najslabiji zraci sunca mogu oštetiti i kožu pa biste je nakon tridesete trebale svakodnevno štititi faktorom protiv UV zračenja, u obliku kremica za lice.

4. Hidratacija na prvom mjestu

Iako je ovdje na četvrtom mjestu, hidratacija kože treba vam postati najvažnija stvar u beauty rutini. I dok ste se u dvadesetima možda još uvijek borile s aknama, u tridesetima počinju prijetiti bore i obješena koža, a sve to usporiće jedna dobra hidratantna krema. Takođe, ne zaboravite piti vodu i pokušajte svaki dan u tijelo unijeti barem dva litra.

5. Pobrinite se za oči i usne

Ako ste do sada imali jednu kremicu za sve, vrijeme je da ih nabavite još nekoliko. Prvi znakovi starenja obično se pojavljuju na području oko očiju, gdje je koža najtanja i najosjetljivija, a odložićete ih ako za to područje kupite posebnu kremu koja se nanosi u isto vrijeme kad i hidratantna, ujutro i uveče. A ne zaboravite ni na njegu usana, koje su takođe podložnije starenju od ostatka lica i nabavite jedan dobar balzam koji ćete uvijek nositi sa sobom.