Ova osobina ubija veze češće nego prevara

Lusinda Lovlend, stručnjakinja za veze, otkrila je kako postoji nešto što uništava mnogo više veza nego što ih uništavaju preljubi, a najveći je problem što velika većina ljudi uopšte ne shvata ponašanje koje dovodi do nezadovoljstva i konačno do razlaza.

Šta je dakle gore od varanja? Lusinda kaže kako su to sebičnost i sabotiranje partnerovih potreba radi vlastite koristi. Zamislite koliko je užasan osjećaj kada osoba do koje vam je stalo ne mari za vaše osjećaje. A zamislite koliko je tek grozan osjećaj kada je ta osoba upravo vaš partner.

Spomenuta osobina manifstuje se na mnoge načine: stavljanjem karijere ili bilo kojeg drugog odnosa ispred ljubavne veze, dijeljenjem intimnih problema s drugim osobama zbog kojeg bi našem partneru bilo nelagodno, izbjegavanjem razgovora o problemima i prećutkivanje stvari samo kako bi i dalje vladao ‘mir’, upoređivanjem (negativnim) našeg partnera s bilo kojom drugom osobom po bilo kojoj osnovi, izbjegavanjem pokazivanja emocija i intimnosti, iskazivanjem nepoštovanja i potcjenjivanjem partnera te kršenjem povjerenja koje smo partneru ukazali.

Saglasni ste da je lista poduža i da je velika vjerovatnoća da ste na neki (ili možda sve) problem naletjeli i u svojoj vezi, baš kao i na još jedan koji Lusinda navodi kao posebno štetan, a taj je guranje problema pod tepih.

Možda istinski vjerujete kako je bolje o nekim stvarima ne razgovarati i ne stvarati nepotrebne tenzije, ali ignorisanje problema neće dovesti do toga da on nestane i jednako kao što s partnerom razgovarate o pozitivnim stvarima, tako biste trebali razgovarati i o svim svojim nesigurnostima, strahovima te svemu onome zbog čega se osjećate loše. A koje je rješenje navedenih problema?
Lusinda smatra kako je potpuno nebitno postoje li u vezi konflikti i kako se s njima nosite, budući da su oni sastavni dio i najsnažnijih veza, no ono što je bitno je postojanje povjerenja. Povjerenje je nešto što biste međusobno aktivno trebali graditi svakoga dana, a što je vaše međusobno povjerenje snažnije, to će svi navedeni negativni oblici ponašanja biti manje prisutni, a vi kao par sretniji i zadovoljniji.