Ova namirnica čisti krv i crijeva od toksina i masnoća

Pšenične mekinje imaju laksativno djelovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog crijeva.

Pšenične mekinje se dobijaju iz spoljnje ljuske zrna pšenice. Naime, strukturu pšeničnog zrna čine omotač (vanjski dio), endosperm (unutrašnji dio) i klica. Mljevenjem u mlinu omotač daje zrno, a endosperm brašno.

Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor bjelančevina i gvožđa, magnezijuma, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1).

Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. Dijetalna vlakna moraju biti obavezan dio zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje.

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlekom, voćnim sokovima.

Pšenične mekinje imaju laksativno djelovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog crijeva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz cijelih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Mekinje od pšenice pokazale su i djelovanje koje sprječava rak debelog crijeva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

error: Content is protected !!