Ova mjesta su pravi rasadnici bakterija u našem domu

Održavanje kuće ili stana može biti veoma zahtijevan posao, naročito u današnje vrijeme kada ljudi žive dinamično i užurbano. Stoga, ako već spremate stan, učinite to kako treba. Naime, često zaboravljamo dezinficirati predmete s kojih vreba najveći broj opasnih bakterija.

Donosimo vam popis najproblematičnijih mjesta.

Svakog dana upotrebljavamo mobitel. Držimo ga u ruci i prislanjamo na lice. Poruke tipkamo neopranih ruku i ne razmišljamo o bakterijama koje se tako gomilaju i raznose.

Isto vrijedi i za kompjuter, naročito za tastaturu i miša. Neka istraživanja pokazuju da je tipkovnica prljavija od WC-školjke pa je treba redovno brisati.

Često se “igramo” daljinskim upravljačem. Uzimamo ga čim uđemo u kuću, a da nismo oprali ruke, tipkamo po njemu dok jedemo. Rijetko kada se sjetimo da ga očistimo krpicom natopljenom alkoholom.

Prekidači i kvake su također rasadišta bakterija. Koliko puta dnevno hvatamo kvaku na vratima ili palimo i gasimo svjetlo? Tomu dodajte broj puta koji to isto učine svi vaši ukućani.

Torba je posebna priča. U njoj nosimo sve što nam treba. Neprekidno nešto stavljamo u nju ili vadimo iz nje. Žene naročito moraju voditi računa o šminki, labelu, ogledalcu i sl. Kožnu torbu treba brisati vlažnim antibakterijskim maramicama, a platnenu treba oprati u veš mašini.

Kad smo već kod perilice, mnoge bakterije ne preživljavaju jedino na visokim temperaturama, dok se na svakoj nižoj od 90 samo razmnožavaju. Svako novo pranje zato je prijetnja njihova gomilanja, zbog čega bi jednom mjesečno trebalo dezinficirati perilicu ubacivanjem dvije čaše alkoholnog octa u bubanj i podešavanjem programa za pranje na najvišoj temperaturi.