Ova ljepotica (21) pati od rijetkog poremećaja: IZGUBI PAMĆENJE KADA JE SRETNA ILI KADA SE NASMIJE!

Sigurno znate da postoje bolesti koje spadaju u rijetke. Kao i poremećaji ove vrste. Za neke ste, vjerovatno, čuli, ali za neke sigurno ni ne pretpostavljate da postoje.

Megan Džekson je 21-godišnjakinja koja pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg je nekoliko puta zaboravila i svoju djevojku Taru. Da bi je podsjetila na njihovu vezu, Tara mora da piše dnevnik.
Megan je prije pet godina razvila funkcionalni neurološki poremećaj (FND) i ima napade koji joj brišu pamćenje svaki put kada je previše sretna, ili kada se smije.

Obzirom na to da ovaj poremećaj utiče na bukvalno svaki aspekt njenog života, strogo su joj zabranjene i najjednostavnije i potpuno normalne stvari kao što je gledanje humorističnih serija. Pored toga, Megan ne smije ni da primi iznenađujuće vijesti, jer bi one mogle da joj prouzrokuju ozbiljne nedostatke pamćenja.

Da bi joj pomogla da podstakne pamćenje, njena djevojka Tara Sorkin (22) je čak morala i da piše dnevnik za Megan i da joj pokazuje fotografije, ili da joj pušta njihove omiljene pjesme.
Meganin poremećaj je pokvario mnoge njihove omiljene trenutke, jer ih je ona sve zaboravila. Sada se nada da će skupiti dovoljno novca za posjetu stručnjaku, kako bi pokušala da okonča ovu svakodnevnu borbu.

“Jako je depresivno. Svaki dan imam napade. Samo se nasmijem i odmah imam napad. To utiče na svaki dio mog života. Mogu da se nosim sa napadima, jer stvarno nemam pojma šta se dešava kada se dogode, ali je tu i gubitak pamćenja. Ponekad zaboravim ko mi je djevojka i to je zastrašujuće. Ponekad zaboravim i članove porodice. Osjećam se kao da mi pamćenje propada”, ispričala je Megan.

Megan je, kada je napunila 17 godina, zajedno sa majkom, dosta vremena provodila u hitnoj pomoći, jer je dnevno imala i do 35 napada, a zbog nekih je ostajala bez mogućnosti da hoda i da govori. Neurolog joj je dijagnostifikovao FND i ponuđena joj je kognitivna bihevioralna terapija, ali je ubrzo postalo jasno da ona neće djelovati, jer je Megan zaboravila da je uopšte imala terapiju.

Ova djevojka sada želi da pomogne ljudima da shvate šta je njen poremećaj, ali želi i da pomogne drugima koji imaju identičan problem. Ona često dijeli razne sadržaje koji su vezani za njen poremećaj i na taj način pokazuje stvarno stanje njenog života.

“Kada gledate moje društvene mreže, mislite da sam uobičajena djevojka koja izlazi sa prijateljima i putuje po svijetu, ali u stvarnosti sam invalid. Ne mogu da vozim, ne mogu nigdje sama da idem, niti da se kupam. Želim da osvijestim što više ljudi o skrivenim invaliditetima. Želim da budem glas drugima koji prolaze kroz ono ja jesam. To mi je dalo svrhu”, objasnila je ova djevojka.