Ova hrana ubrzava starenje mozga

Kada razmišljamo o brizi za svoju prehranu, obično nam je najveća želja da uđemo u one stare traperice ili da imamo više energije za izdržavanje ritma svakodnevice.


Međutim, ono što jedemo utječe na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga.

Mnoge trgovine mješovitom robom i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese – kaže Serena Poon, certificirana nutricionistica i slavna kuharica.
Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može uzrokovati brži pad funkcija mozga.

Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljikohidrati, prilično su prisutni u standardnoj prehrani – dodaje ona.

Poon kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodanog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodani šećer se može naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preljeva za salatu koji se prikazuju kao zdravi.

Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami pripremati hranu kod kuće kako biste kontrolirali potrošnju šećera – kaže ona.