Ova hrana je ukusna, ali izaziva glavobolju!

Postoji mnogo vrsta hrane koje pod određenim uslovima mogu biti izazivači glavobolje. Ako ste i vi među onima koje često, ili bar ponekad, muči migrena, svakako će vas zanimati podaci najnovijih istraživanja.

Uopšteno, najnepovoljnije utiču:

Sirevi koji dugo stoje i ostale namirnice koje sadrže tiramin: crveno vino i drugi alkoholni napici, mesne prerađevine i dr.
Alkohol – priliv krvi u mozak se povećava dok pijete alkohol i to može biti „okidač“ za početak glavobolje. Dakle – crveno vino, pivo, viski i šampanjac su, prema tvrdnjama stručnjaka, najčešći začetnici ove dosadne boljke.
Dodaci hrani – razni aditivi. Aditivi obezbjeđuju namirnicama dužu trajnost i postojanost. Oni, međutim, mogu biti i uzrok glavobolje.
Hladne namirnice – možda niste znali da na neke ljude hladna hrana utiče nepovoljno, tako što im može prouzrokovati glavobolju. Veća je vjerovatnoća da se to desi ako je vaše tijelo već zagrijano, na primjer fizičkom aktivnošću, ili spoljašnjom visokom temperaturom. Bol se tada javlja u gornjoj polovini glave i traje u navratima od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Istraživanja pokazuju da više od 90% ljudi koji pate od hronične migrene ispoljava osjetljivost na sladoled i ostale hladne supstance.
Ostale namirnice koje mogu izazvati glavobolju:

kikiriki, kikiriki-puter, orasi
pica
čips
pileća džigerica
dimljena riba
domaće krofne, kolači i hleb
deserti koji sadrže sir
suho voće
supe sa mesnim dodacima
jogurt
kofein koga ima u čokoladi, kakaou, kafi, čaju
vještački zaslađivači

Komentari

komentara

error: Content is protected !!