Ova dva faktora mogu spasiti posrnuli brak

Američki psiholozi napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio da otkriju zašto su neki brakovi osuđeni na propast


Velikodušnost i ljubaznost mogu spasiti vaš brak ili vezu. I studija je dokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo za posebne datume u godini.

Američki psiholozi napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio da otkriju zašto su neki brakovi osuđeni na propast, dok drugi odolijevaju svim izazovima.

Stručnjaci su prvo ispitali, pa napravili “ljubavnu laboratoriju” u kojoj su parovi svakodnevno zajedno kuhali, radili kućne poslove i slično, a na osnovu njihovog ponašanja podjeljeni su u dvije grupe: na majstore i katastrofe.

Poslije šest godina opet su ih kontaktirali i bez velikog iznenađenja saznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Bračni majstori pokazali su dvije ključne karakteristike koje druga grupa nije imala: velikodušnost i ljubaznost. Takav tip ponašanja jača povezanost između parova i stvara se atmosfera zahvalnosti u kojoj je prijatno provoditi vrijeme.

Bračne katastrofe obično su reagovale grubo i nezainteresovano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera i zaboravljale su da ističu dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Budite velikodušni svaki dan

Neprestalno kritikovanje i vrijeđanje je stresno i može ostaviti fizičke posljedice na pojedinca.

Studija je pokazala da bračne katastrofe imaju vrlo slično psihološko stanje kao ljudi koji se nalaze pred divljom životinjom ili su u ratnoj situaciji. Bračni majstori su opušteni i raduju se međusobnom razgovoru.

Pokušajte biti nježni u situacijama kada ste ljuti. Nemojte se uvrijediti ili naljutiti prije nego što čujete cijelu priču. To će vam pomoći da postanete bračni majstori s dugotrajnom i srećnom vezom.