Ova čudesna biljka pomaže kod menstrualnih bolova, liječi i akne!

U staroj Grčkoj korišten je kao začin, ali i kao ljekovita biljka. Njegov okus odlično se slaže s sa jelima od mesa, krumpira ili ribe, ali i kao dodatak koji aromatizira vina, likere, rakije, ulja. Neizostavan je u mediteranskoj kuhinji, a često se koristi i za dekoraciju prostora.

Istraživanja kažu da timijan, a posebno njegovo ulje, ima snažno antioksidativno djelovanje. U grupu biljaka koje su najjači antioksidanti (s visokom koncentracijom antioksidanasa, spadaju origano, žalfija, timijan, karanfilčić i cimet. U slučaju timijana, za ovaj status je zaslužna visoka koncentracija flavonoida i polifenolnih kiselina. Ulje timijana sadrži timol i karvakrol, koji, pored antioksidativnih imaju i antimikrobna svojstva. Studijama je potvrđeno i prisustvo nekih flavonoida, kojih nema u drugim biljkama.

Djelovanje timijana je i antireumatsko, antiseptičko i afrodizijačko. Efikasan je i kao antiparazitik, insekticid, prirodni konzervans.

Može pomoći i u iskašljavanju i čišćenju pluća
U narodnoj medicini se upotrebljava za liječenje anemije, grčeva, jake prehlade i groznice, zatvora, lošeg zadaha i mamurluka. Pomaže i kod jakih menstrualnih bolova. Ima umirujuće djelovanje na želudac i kao dodatak hrani, i kao prirodni preparat za uspostavljanje boljeg rada crijeva. Smiju ga koristiti i djeca, uz savjete liječnika. Upravo u tim slučajevima djeluje dobro kao antiparazitik. Također, može pomoći i u iskašljavanju i čišćenju pluća.

Lokalno, može se koristiti za dezinfekciju rana i upalne procese na koži kao što su čirevi. Efikasan je i za opekotine. U formi obloga pomaže kod uganuća, hematoma i modrica, kao i kod reume. Zanimljivo je i da može ublažiti bolove u zubima.

Umirujuće djelovanje na kožu
Tinktura timijana efikasna je za liječenje akni i potkožnih bubuljica. Također, ima umirujuće djelovanje na kožu koja je sklona alergijama i iritacijama. Još bolji efekt možete dobiti ako na oblog od čaja timijana dodate malo meda.

Čaj od timijana ima dokazano smirujuće djelovanje. Posebno je dobro to što vas neće uspavati, a opustit će vas. Ako ste uznemireni, anksiozni, imate nesanicu ili bolujete od glavobolja, čaj od timijana je odlična ideja. Kod prehlade, ali i kao preventiva za bolno i upaljeno grlo, ispirajte njime nekoliko puta usnu šuplju uz grgljanje.