Ova blaga Drugog svjetskog rata nikada nisu pronađena

Hiljade milijardi dolara vrijedan nakit, zlato, drago kamenje i umjetnički predmeti nestali su ili su ukradeni tokom Drugog svjetskog rata.

Neka su zakopana i kasnije pronađena, ali ova se još uvek smatraju za najmisterioznija blaga iz vremena Drugog svetskog rata.

Nacistički voz sa zlatom

Kada su pre nekoliko godina istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter u Poljskoj utvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije verovao. Međutim, pokrenuto je obimno istraživanje, pa se čini da bismo uskoro mogli da saznamo da li su njihove tvrdnje zaista bile tačne.

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu je, zajedno sa timom od 35 istraživača-volontera, nedavno započeo sa iskopavanjem na mestu za koje tvrde da pokazuje anomalije u tlu i koje upućuju na postojanje zakopanog vozila.

S druge strane, alternativna studija sprovedena na Univerzitetu nauka i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Rihtera, ali da bi na tom mestu mogao da se nalazi tunel. Zanimljivo je spomenuti i da su poljski zvaničnici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu, i da je celo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Ćilibarska soba

Ćilibarska soba je svetski poznata komora ukrašena jantarnim panelima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu, nedaleko od Sankt Peterburga. Izgrađena je u Prusiji u 18. veku.

Pre nego što je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrana je osmim svetskim čudom.

Jamašitino zlato

To je naziv koji nosi navodni ratni plen iz jugoistočne Azije, a koji su sakupili japanski osvajači pod zapovedništvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.

Lovci na blago širom sveta odlaze na pacifička ostrva ne bi li okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvek niko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Izgradnju pravog lanca tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine. Već tada je pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima, pa je hteo da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odatle mogli da nastave da pružaju oružani otpor.

Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Ava Maru

Ovaj ogromni japanski kruzer, završen 1943. godine u Nagasakiju, bio je dizajniran za prevoz putnika, ali su ga prisilno mobilizovali u japansku mornaricu. Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svetskog rata.

Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vredne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica “Kvinfiš” je ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tesnacu.

Ustaško blago

Agent američkog ministarstva finansija Emerson Bigelou 1947. godine je napisao izvještaj u kome se navodi da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu, preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše izvukle ukupno oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svetskog rata.

Pretpostavlja se da su kasnije taj novac prosledili u Španiju i Južnu Ameriku, kako bi pobegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom daleko od Evrope.