Ova biljka ‘ubija’ bol poput morfija!

Drevni iscjelitelji u staroj Kini rane su liječili uljem od metvice koje sadrži sastojke koji djeluju protuupalno i rashlađujuće te na taj način smanjuju bol kad se primijene na koži.

Nauka je potvrdila ljekovito djelovanje metvice od koje su još stari”Grci i Kinezi pravili osvježavajuće obloge i koristili ih za ublažavanje bolova. Naučnici je čak uspoređuju sa snagom morfija. Naučnici su proizveli sintetički proizvod istog kemijskog sastava kao i eterično ulje metvice. Sredstvo se pokazalo vrlo dobrim lijekom protiv bolova kad se primjeni direktno na koži. Posebno može biti korisno onima koji pate od kroničnih bolova uslijed artritisa i bolesti koje štetno djeluju na završetke živaca. Njegovo rashlađujuće djelovanje izvrsno djeluje čak i kod dugotrajnih bolnih stanja kad je živčani sistem postao već toliko osjetljiv da i najblaži dodir predstavlja izvor bola, piše jedan zdravstveni portal.

Drevni iscjelitelji u staroj Kini rane su liječili uljem od metvice koje sadrži sastojke koji djeluju protuupalno i rashlađujuće te na taj način smanjuju bol kad se primijene na koži.
Lišće metvice ima jak i karakterističan miris, pomalo poput balzama. Ukus mu je ugodan, oštro-aromatičan, isprva zagrijava a zatim hladi. Češljasta metvica ima vrlo aromatičan miris, a ukus joj je, kao i zelenoj, nalik na ukus kima, lagano ljut i ponekad travnat, nimalo rashlađujući.

Eterično ulje obe vrste sadrži mentol i menton. Lišće sadrži i tanin. Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2,5 posto. U srednjoeuropskoj kuhinji metvica ne igra veliku ulogu. U Engleskoj i SAD njome se začinjavaju voćni kokteli i sokovi, voćne salate, grašak i mrkva, čaj i kakao. Najpoznatija upotreba je za čuveni anglosaksonski mint-sos koji se služi uz ovčetinu i teletinu, uz paštete, želee i jela od riba. Kod nas se upotrebljava za začinjavanje graha. Ulje metvice služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lijekova. Za slične svrhe upotrebljava se i esencija ove biljke (ulje u alkoholnom rastvoru). Zbog ugodnog i osvježavajućeg ukusa, metvica se upotrebljava za čaj, u čajnim mješavinama ili samostalno.