Ova biljka najbolji je prijatelj kvalitetnog sna!

Zbog današnjeg načina života, sve više ljudi pati od neke vrste stresa, anksioznosti i tjeskobe. Iako se značenje tih poremećaja često umanjuje, dugoročno oni mogu uzrokovati moždani i srčani udar. Pasiflora je biljka čiji pripravci mogu pomoći kod opuštanja i relaksacije.

No, što je s liječenjem stresa, anksioznosti i tjeskobe? Jesmo li osuđeni na razne lijekove koji će liječiti naše poremećaje, a stvoriti neke sasvim druge nuspojave ili postoji alternativa kada je riječ o tim poremećajima?

Pasiflora – biljka
Pasiflora, poznata još i kao “Gospodinova kruna” izvorno raste u Brazilu i Peruu, no danas je možemo pronaći širom svijeta. Raste do 10 metara visine, a izgledom podsjeća na grm.

Stabljike su tanke i zelene, a listovi su razdijeljeni i imaju 3 do 5 režnjeva. Bijeli i grimizni cvjetovi stoje pojedinačno, a plod pasiflore je ovalnog oblika, veličine šljive, koji sazrijevanjem postaje zelenožut.

Okus ploda pasiflore je kiselkast, a miris aromatičan, zato se ona danas koristi i kao eterično ulje. Kao ukrasna biljka sadi se po cijelom svijetu, a ljekoviti dio je cijeli nadzemni dio biljke.

Ljekoviti sastojci su:

alkaloidi harmol, harmalol i harman,
flavonoidi, luteolin i apigenin,
izoviteksin, izoorijentin i i šaftozid,
eterično ulje pasiflore.
Pasiflora je poznata još od davnina, širom svijeta, no u Evropu ju donosi španjolski liječnik Aldonso Monardes još 1569. godine, s dokumentacijom o njezinoj ljekovitoj uporabi. Pasiflora je još od tad poznata kao učinkovita i toliko sigurna biljka da se u većini zemalja koristi i u pedijatriji.

Pasiflora – ljekovitost
Pasiflora biljka je jedna od najučinkovitijih biljaka koja liječi stres, anksioznost, tjeskobu, nesanicu i hiperaktivnost. Njeni glavni sastojci su alkaloidi i flavonoidi, a kada se koristi kao cijela biljka, ona prije svega djeluje kao sedativ koji umiruje središnji nervni sistem.

U ayurvedskoj medicini (tradicionalna Indijska medicina) ona se koristi kod odvikavanja od opijuma no njena primjena je veoma široka.

Pasiflora se također može koristiti kod smanjena želučanih grčeva i grčenja mišića, može smanjiti osjećaj boli i crvenilo, a vrlo je korisna i tokom menopauze kada su žene sklonije depresiji i tjeskobi.

Osim navedenih zdravstvenih tegoba, Pasiflora pomaže i kod:

muskulature glatkih mišića,
Parkinsonove bolesti,
neurastenije,
dismenoreje,
alkoholizma,
glavobolje,
upalnih stanja (mokraćnih organa i puteva, kože),
astme,
hemeroida.
Pasiflora

Mnogi je danas mijenjaju za skupe i prije svega štetne lijekove, a upravo zbog toga danas Pasifloru nazivamo prirodnim antidepresivom. Prije upotrebe se obavezno treba savjetovati s liječnikom.