Ova biljka je spas za mnoga oboljenja! Smiruje upale, bolove i stres!

Geranijum ima raznovrsnu upotrebu i može biti vrlo ljekovita, a mnogi toga nisu ni svjesni. Koristi se u alternativnoj medicini, za njegu i u bašti kao jako mirišljava biljka…

Prva stvar koja će vas privući geranijumu je prelijep jedinstven miris lišća. Kaže se da potiče iz Južne Afrike, a sada se uzgaja širom svijeta. Biljku možete lako identifikovati sa ružičastim cvjetovima i jedinstvenim mirisom lišća. Biljka daje roze cvjetove, a listovi sadrže eterična ulja koja se destiluju parom i popularno se nazivaju ulje geranijuma ruže.

Evo za šta je sve dobra ova biljka:

1. Ima antiinflamatorna svojstva

Ima antiinflamatorna svojstva koja su dokazana kroz istraživanja. Ekstrakt lista dobijen ili kuhanjem listova u vodi ili miješanjem etarskog ulja sa osnovnim uljem može se veoma efikasno koristiti za smirivanje svih upala. Ulje geranijuma je veoma efikasno i za smirivanje hemoroida.

Pošto ima analgetska i antiinflamatorna svojstva, ispijanje aromatičnog čaja od geranijuma će od velike pomoći. Ako patite od glavobolje, bolova u mišićima, bolova u tijelu ili ako patite od anksioznosti, čaj od pelargonijuma će vam od velike pomoći. Da biste napravili čaj, jednostavno potopite listove u kipuću vodu i konzumirajte infuziju…

2. Antioksidativna i hipoglikemijska svojstva

Aromatični čaj napravljen namakanjem listova u vodi ima divna antioksidativna i hipoglikemijska svojstva, prema naučnim studijama. Dijabetičaru će koristiti šolja ovog toplog aromatičnog čaja, a takođe će pomoći u smanjenju bolova u tijelu.

3. Antigljivična i antibakterijska svojstva

Studije su pokazale da ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ekstrakt pelargonijuma je veoma blagotvoran po zdravlje.

Pomaže kod raznih stanja kao što su prekomjerna masnoća kože, rane, sportsko stopalo, miris stopala, akne, problemi sa zubima, itd.

Veoma je dobar za ublažavanje kožnih infekcija kao što su rozacea, ekcem i ožiljci, a miris je takođe veoma opuštajući.

4. Protiv stresa

Miris geranijuma je veoma umirujući i pomaže u ublažavanju stresa. Osušene listove možete dodati u potpuri ili difuzor, sigurno ćete veoma uživati u mirisu.

5. Ulje geranijuma za kožu

Pošto ulje geranijuma ima antimikrobna svojstva, divno ga je koristiti na koži jer može veoma efikasno spriječiti izbijanje bubuljica. Pošto je i ulje koje ne izaziva iritacije, može se koristiti za sve tipove kože. Ulje takođe ublažava ožiljke i rane. Jedan od najboljih načina da ga koristite je mešanje u kremastu podlogu.