Ova biljka je spas kod upale grla i groznice

Jedna je od najrasprostranjenijih i najcjenjenijih ljekovitih biljaka našeg podneblja


Čaj od žalfije koristi se za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji.

Ispiranje usne šupljine žalfijom smanjuje rizik od bolesti desni.

Jedna je od najrasprostranjenijih i najcjenjenijih ljekovitih biljaka našeg podneblja. Nazivaju je i kraljicom ljekovitog bilja, a njen latinski naziv (salvia officinalis), u korijenu ima značenje “spasiti”, “izliječiti”, jer su je stari narodi koristili u lijčenju raznih bolesti.

Officinalis znači “ljekovit”. Na engleskom žalfiju zovu “sage”, što označava mudrost. Koristili su je za stimulisanje koncentracije i pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovječnosti.

Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije korišten je kod upala grla, promuklosti, groznice, upala unutarašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja i gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, žalfija je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod navala vrućina u menopauzi, kod poremećaja menstruacije, za jačanje živaca, pročišćavanje jetre i kod reumatizma.

Možete je koristiti i kao začin – “podići“ će svako, pa i najobičnije jelo. Odlično se slaže sa crvenim mesom, a možete je kombinovati i s piletinom. No, čaj od žalfije nije preporučljiv trudnicama i dojiljama, kao ni djeci.

Dokazano je da pijenje ovog napitka pomaže ženama koje pate od neprijatnih simptoma koje donosi menopauza, a oni se uglavnom očituju pojavom iznenadnih talasa vrućine i znojenja . Ako se redovno pije svaki dan po jedna šoljica, čaj od žalfije protiv znojenja daje uspješne rezultate u osam sedmica.

U lonac proključale vode stavite 5 velikih listića suhe žalfije na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2minute, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta.Uklonite listiće i pijte čaj nezaslađen do 3 puta na dan, maksimalno 30 dana.

Stari Rimljani koristili su čaj od žalfije za grlo kad su imali problema s kašljem i upalom krajnika. Skuhajte 2 dl vode i prelijte preko pune kašike žalfije i ostavite da stoji od 5 do 6 minuta. Po želji, možete dodati kašiku meda. U malim gutljajima ispirite usta i grlo pa ispljunite. Postupak je potrebno ponavljati dok ne potrošite pripremljenu dozu.

Ulje od žalfije

Namočite punu šaku suhih cvjetova u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procedite i koristite za masažu kod tegoba sa probavom i kod reume. Može se koristiti i za inhalaciju, smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.

Sirup

Sastojci: 200 g šećera, 200 ml vode, 1 kašika sjemenki lana, 1 kašika žalfije, 1 kašika bijelog sleza, 1 limun

Priprema: Limun dobro isperite, a potom ga isjeckajte na kockice zajedno s korom. Vodu ulijte u lončić i dodajte sastojke. Kuhajte pola sata na tihoj vatri pa procijedite. Možete dodati i nekoliko kašika meda. Ulijte u teglu, čvrsto zatvorite i ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne. Preporučuje se uzimati svaki dan, kašiku ujutro i uveče.

Čaj za svaki dan

U lonac kipuće vode stavite 3 velika listića suhe žalfije na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2 minute pa poklopite i pustite da odstoji 5 minuta. Uklonite listiće i čaj je spreman za piće. Po želji možete dodati kašičicu meda. Ovako pripremljen čaj možete piti svakodnevno, ali najviše 2 šoljice dnevno.