Ova biljka je idealan ukras za svaki dom

Privlačna i bujna kućna paprat unijet će u dom svježinu i dobro raspoloženje, a spada među ukrasno sobno bilje koje može preživjeti zimu.

Iako postoji već milionima godina kao jedna od najstarijih biljaka na svijetu, privlačnost i ljepotu paprati uvijek se iznova otkriva.

Poznate su mnoge vrste paprati, a među najpoznatijima je kućna paprat (Nephrolepis exaltata), ukrasna sobna biljka koja osvaja svojim egzotičnim izgledom i tankim, paperjastim svijetlozelenim listovima koji poput slapova padaju i stvaraju u kući ugođaj vječnog proljeća.

Prirodno stanište paprati je džungla, odnosno tropsko i suptropsko područje, a uprkos tome što traži specifične uslove kako bi rasla, bujala i opstala, ova nježna biljka uz pravilnu brigu i njegu može preživjeti i oštru zimu.

Također, paprat je potrebno redovno zalivati, a kada ćete je i koliko zalivati, to zavisi o relativnoj vlagi vazduha u prostoriji, temperaturi i veličini same biljke, dakle univerzalnog pravila za zalivanje nema. Pratite potrebe biljke i ubrzo ćete prepoznati kada ju je potrebno zaliti.

Zbog toga je u kući stavite na mjesto gdje neće biti izložena direktnom sunčevom svjetlu– zimi najbolje na prozoru okrenutom prema istoku, a ljeti na prozor iz kojeg se pruža pogled na sjever.

Osim što će vam uljepšati svakodnevicu, kućna paprat pomoći će vam i da bolje spavate.

Naime, ta popularna sobna biljka bogata je esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim tvarima koje djeluju umirujuće na nervni sistem. Šarmantna zelena paprat može vam pomoći da se lakše nosite s posledicama stresa, a kao rezultat toga lakše ćete utonuti u san.

Najveći je neprijatelj delikatne paprati suhi vazduh, koji je u zimskim mjesecima zbog grijanja teško izbjeći. Poput svake biljke koja prirodno raste u džungli, paprat traži izuzetno mnogo vlage, što je najlakše postići tako da je svakodnevno prska, što je ujedno i najvažnije pravilo kod brige za kućnu paprat.

Pitate li se u kojoj je prostoriji paprat najbolje držati, odgovor je vrlo jednostavan i logičan – u kupatilu, gdje vlage nikada ne nedostaje.