Ova biljka čuva zdravlje materice i reguliše hormone

Američki Indijanci koristili su ovu biljku kao lijek protiv zmijskog otrova i kod porođajnih bolova, a danas je jedan od najboljih lijekova u menopauzi

Crni kohoš reguliše simptome menopauze tako što utiče direktno na mozak. Sadrži u sebi luteinizirajući hormon koji podstiče stvaranja ravnoteže između estrogena i progesterona, tako da je naročito povoljna za žene sa hormonskim disbalansom. Crni kohoš pozitivno utiče na krvne sudove i tako pomaže u sprečavanju valunga (talasa vrućine), noćnog znojenja, slabog libida, nesanice i promjena raspoloženja. Stručnjaci ističu da se redovnim konzumiranjem crnog kohoša može smanjiti rizik od slabljenja gustine kostiju u menopauzi. Fitoestrogeni iz ove biljke vezuju se za kosti i omogućavaju vezivanje kalcijuma i bolju mineralizaciju kostiju. Takođe, smanjuje bolove u materici tokom menstrualnog ciklusa i sprečava glavobolje.

Suplementi crnog kohoša u Americi su najprodavaniji lek protiv tegoba u menopauzi, a mnoge žene ističu da im je ova biljke pomogla da izbjegnu neprijatne bolove i nagle promjene raspoloženja. Biljka može da se koristi u vidu suplemenata, biljnih preparata i tinktura. Čaj od crnog kohoša kuha se tako što se 20 g osušene biljke (korijena) kuha 10 minuta u 1 litar vode. Dobijeni čaj procijedite i čuvajte u frižideru. Konzumira se 3 šolje dnevno. Crni kohoš se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa jetrom, osobama koje su u prošlosti imale tumor zavistan od estrogena (rak jajnika, dojke), trudnicama i ženama koje koriste kontraceptivne pilule (smanjuje dejstvo pilula). Prije upotrebe čaja od crnog kohoša, tableta ili preparata, obavezno se konsultujte sa ljekarom!

Komentari

komentara

error: Content is protected !!