OVA 3 UMAKA S RAZLIČITIH KRAJEVA SVIJETA PRISTAJAT ĆE UZ SVE PROLJETNE SALATE!

umakNajveća tajna delikatesnih salata je umak. Umak ponajprije povezuje pojedine sastojke salate u homogeno jelo, a osim toga povezuje okus jednog sastojka s okusom drugih, i treće,modificira okus jer je osnova salate.

Donosimo vam tri odlična umaka tj. dressinga za salate koji će vas oduševiti i navesti da još više uživate u ukusnim i laganim proljetnim receptima.

Talijanski umak

Sastojci:
6 velikih kašika maslinovog ulja
3 velike kašike bijelog vinskog sirćeta
1 čajna kašičica senfa
sol, biber i glavica bijelog lika
Izmiješajte maslinovo ulje i vinsko sirće. Dodajte senf, posolite, pobiberite svježe mljevenim biberom i pospite prahom od bijelog luka.

Američki umak

Sastojci:
6 velikih kašika ulja
1 velika kašika limunova soka
2 velike kašike narančina soka
1 mali crveni luk
sol, biber i vršak noža celera i šećera
Izmiješajte ulje sa sokovima od limuna i naranče. Dodajte sitno sjeckani crveni luk te začinite začinima.

Indijski umak

Sastojci:
½ kašike majoneze
2 velike kašike vrhnja
1 jabuka
1 mala kašika limunova soka
2 velike kašike naribanog lješnjaka
Vršak noža đumbira i vršak noža curryja
Pomiješajte majonezu i vrhnje, naribajte jabuku i ulijte limunov sok. Dodajte naribani lješnjak pa začinite mljevenim đumbirom i curryjem.

(health.com/D.K./aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!