Otok limfnih čvorova: Najbolji biljni recepti i preparati

Pravilna ishrana, biljni oblozi i napici na bazi ehinacee, hajdučke trave, aloje vere, koprive i zimzelena poboljšavaju imunitet i pomažu limfnom sistemu u borbi protiv infekcija

Limfni čvorovi su grupe ćelija koje proizvode antitijela i bijela krvna zrnca zbog čega imaju veoma važnu ulogu u odbrani organizma od bolesti. Kada uslijed infekcije nateknu, postaju osjetljivi, bolni i topli. Oticanje limfnih čvorića mogu da izazovu virusne infekcije kao što su gripa, prehlada, neke vrste upale grla i infektivna mononukleokleroza. Naticanje može da se javi i zbog bakterijskih infekcija, a u rijetkim slučajevima natečeni limfni čvorovi posljedica su raka krvi ili limfnog sistema.

Oticanje limfnih čvorića najčešće se javlja u području vrata, pazuha i prepona, a u slučaju lokalne infekcije, kao što je inficirana posjekotina, mogu da se povećavaju čvorovi u blizini povrijeđenog mjesta. Ako blago natečeni limfni čvorovi ostanu uvećani duže od nedjelju dana, ukoliko počnu da se uvećavaju i postanu osjetljivi, ako se javi visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima ili trbuhu, žutica, osip ili upala krajnika – obavezno se obratite ljekaru.

Pravilnom ishranom, koja podrazumijeva redovno uzimanje namirnica bogatih folnom kiselinom, flavonoidima, bakrom, jodom, gvožđem, selenom, cinkom, magnezijumom, esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, beta – karotenom, kao i vitaminima C, D, E i B. Zatim treba, ograničiti unos rafinisanih ugljenih hidrata (šećer i bijelo brašno) i izbjegavati alkohol, što sve zajedno može ojačati imunitet, spriječiti pojavu infekcija, a samim tim i oticanje limfnih čvorića.

Aromaterapija

Limfna drenaža podstiče i poboljšava proticanje tečnosti unutar limfnog sistema, ta na taj način jača odbrambeni sistem organizma odvodeći ćelijski otpad (toksine) iz tijela. Nakon jednog aromaterapeutskog tretmana pomoću esencijalnog ulja lovora (na otečene limfne čvoriće nanosi se mješavina ulja nosača i ulja lovora) značajno se poboljšava zdravstveno stanje.
Oblozi protiv otoka

Pomiješati istu količinu borove smole i vode. Kada se borova smola u vodi otopi, mješavinu izručiti na lanenu krpu i priviti na otečeno mjesto. Oblog držati tokom noći. Kada se skine oblog, koža se dezinfikuje ukuhanom i procijeđenom kamilicom: 2 supene kašike kamilice staviti u 4 dl proključale vode i držati poklopljeno 4 sata. Nakon toga procijediti.

– Šest supenih kašika oljuštene i izrendane rotkve izručiti u 8 dl vinskog sirćeta.
Poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata. Nakon toga staviti na lanenu krpu i priviti na otečena mjesta ujutru, popodne i navečer. Obloge držati po 3 sata, a na svaki sat lanenu tkaninu kvasiti pripremljenom mješavinom. Nakon skidanja obloga, kožu dezinfikovati kuhanom kamilicom.

Vino od zimzelena

Vino od zimzelena čisti krv i pospješuje izlučivanje štetnih materija iz organizma, te poboljšava opšte stanje i otpornost organizma. Litrom crvenog vina preliti 80 – 100 g usitnjenih listova zimzelena. Zatvoriti i ostaviti da odstoji 10 – 15 dana. Vino procijediti i 3 puta na dan, obavezno prije jela, uzimati po kašiku.

Aloe vera

Ova biljka istovremeno jača imunitet, otklanja zamor i nadoknađuje energiju. Izmiješati 100 g soka od aloa vere, 500 g samljevenih oraha, 300 g meda i sok od 3 – 4 limuna. Tri puta dnevno uzimati po 2 kašičice pola sata prije jela.

Kamilica

Jača imunitet i pomaže organizmu da se lakše odupre infekcijama. Britanska studija pokazala je da je u krvi ljudi, koji su tokom 2 nedjelje svakodnevno pili po 5 šoljica čaja od kamilice, bio povišen nivo polifenola, hemijskih jedinjenja koji imaju snažno antibakterijsko dejstvo.

Bijeli luk

Bijeli luk je prastari lijek u narodnoj medicini. Treba ga uzimati bar tri sedmice prije početka epidemije gripa, i to u količini od 700 mg na dan, kako bismo organizmu dali vremena da se pripremi za “napad”.

Ehinacea

Korijen ove biljke podstiče stvaranje antitijela u organizmu, a sadrži fenole, polisaharide i alkilamid koji jača imunološki sistem. Preporučuje se uzimanje ehinacee tokom 2 – 3 sedmice, poslije čega joj dejstvo lagano slabi. (aura.ba)