Otkriveno šta piše u „đavoljem pismu“ koje je opsjednuta časna sestra napisala 1676. godine: “Bog treba napustiti čovjeka i ostaviti ga u mojim kandžama!“

Jednog jutra 1676. godine, sestra Marija se probudila potpuno prekrivena tintom, a na stolu ispred nje se nalazilo misteriozno pismo. Drugim monahinjama je ispričala da ju je opsjeo đavo i da ju je on prisilio da napiše tu poruku

Priča počinje na Siciliji u manastiru Palma di Montechiaro. Rođena 1645. godine, Isabella Tomasi koja je tek napunila petnaest godina dolazi u benediktinksi samostan i 1660. godine postaje časna sestra Marija Crocifissa della Concezione. Prema legendi, probudila se u jutro 11. avgusta 1676. godine, potpuno prekrivena tintom, a na stolu pored kreveta se nalazilo misteriozno pismo, napisano njenim rukopisom, ali na nerazumljivoj mješavini grčkog, ćirilićnog, arapskog i ruskog pisma.

S obzirom da se sestra Marija nije sjećala da je prethodnu noć provela pišući ikakvo pismo, tvrdila je da je pismo zapravo poruka od đavola koji ju je opsjeo i natjerao da napiše misteriozni tekst. Pošto niko nije imao bolje objašnjenje, tekst je nazvan „đavolje pismo“, koje je izloženo u manastiru i koje je 341 godinu čekalo da ga neko dešifruje.

 Program za komunikaciju sa đavolom

Stručnjaci sa Ludum naučnog centra u Kataniji koji su se zanimali za slučaj „đavoljeg pisma“ konačno su uspjeli da prevedu misteriozno pismo, nakon što su simbole iz pisma „provukli“ kroz poseban softver koji koriste mnoge obavještajne službe za razbijanje kodova.

Daniel Abate, direktor Ludum naučnog centra kaže su neki od računarskih stručnjaka, koji su zaposleni u centru, sufrajući deep webom otkrili program za dešifrovanje kakav do sada nikada nisu vidjeli. Kao i svaki dobri kompjuterski stručnjaci, odmah su odlučili da program iskoriste za komunikaciju sa đavolom.

Program je uspio otkriti značenje petnaest redova misterioznog pisma, a kako kaže Daniel Abate, sadržaj pisma ih je šokirao.

– U pismu se navode neke veoma uznemirujuće stvari poput droge, prostitucije, pedofilije, satanizma ali i neke veoma čudne i rijetke kodove koje do sada nismo vidjeli. Također, spominje se Bog, čovječanstvo i đavo te njihov međusobni odnos, a onaj koji je opsjeo sestru Mariju nagovara Boga da napusti čovječanstvo i ostavi ga u đavoljim kandžama- rekao je Daniel Abate.

Zadnji red u pismu sadrži kratku i uznemirujuću poruku: „Bog misli da može osloboditi i spasiti smrtnike. Čovjek je izmislio Boga, a ovaj sistem ne radi ni za koga već samo za sebe“.

Pismo je izmišljotina šizofrenične redovnice?

Moderni istoričari koji su pregledali pismo za njegov djelimični prijevod ne krive đavola već sestru Mariju za koju vjeruju da je bolovala od šizofrenije ili bipolarnog poremećaja. Također, dobro su istražili i život sestre Marije i otkrilo se da je bila talentovani lingvist te da je veoma vješto baratala različitim jezicima i pismima.

– Moja teorija je da je riječ o tačno određenoj abecedi kojoj je autorica sama sestra Maria Crocifissa della Concezione. Stvorila ju je od njoj dobro poznatih simbola. Svaki od njih pomno je promišljen i strukturisan, neki se znakovi i simboli ponavljaju, kako namjerno tako i slučajno – rekao je Abate.

Navodno je sestra Marija primila još dvije đavolje poruke o kojima je obavijestila ostale sestre u samostanu ali one nikada nisu zapisane niti je otkriven njihov sadržaj.