Otkriveni razlozi zašto imamo noćne more

sanSvi ih imamo i niko ih ne voli. Noćne more nisu način za kvalitetan san. No, znate li zašto ih imamo?

Utvrđeno je kako je hrana veliki okidač noćnih mora, pa ako večeraš kasno navečer gricnete nešto u kasnije sate, mogli bi se probuditi u 3 ujutro. Ležanje s punim želucem može uzrokovati refluks kiseline, što pak može poremetiti san i uzrokovati podsvjesnu neugodu.

U idealnom slučaju, trebali bi prestati jesti što je ranije moguće u danu, a ako ipak trebate pomoć kako bi zaspali, pokušajte s ispijanjem šalice toplog čaja, prije odlaska u krevet. Konzumiranje alkohola u kasnim večernjim satima, također može biti razlog lošeg sna, jer on prekida REM fazu spavanja. To je razdoblje tijekom kojeg osoba sanja.

Stres je još jedna stvar, koja igra veliku ulogu u noćnim morama, a istraživanja otkrivaju kako 71-96 % ljudi s post-traumatskim stresnim poremećajem, pati i od noćnih mora. No, i stres koji osoba osjeća zbog važnog nadolazećeg događaja, koji zahtijeva puno odgovornosti, ispunjuje nas strahom i čini da se osjećamo neugodno, što također dovodi do remećenja sna.

Buđenje na nekom novom mjestu ili zaboravljanje gdje se nalazite, može uzrokovati ekstremne tjeskobe, što bi moglo dovesti i do zbrke u snovima. I neki lijekovi koji djeluju na neurotransmitere, poput antidepresiva su povezani s noćnim morama.

A ako se one prečesto ponavljaju, onda je vrijeme da potražite stručnu pomoć.

(bodyandsoul.com/aura.ba)