Otkriven novi simptom korone: “KOVID JEZIK” SE JAVLJA KOD MUTIRANOG SOJA

Nakon što su ljekari koji liječe kovid pozitivne pacijente šokirali fotografijama na kojima se vidi da kovid-19 čini da prsti na rukama i nogama pocrne, pojavio se i novi jezivi simptom – kovid jezik, a sve češća manifestacija bolesti su i čirevi na jeziku i ustima.

Akutni otok jezika, koji se javlja kao dio sindroma glositis, opisao je epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu (KCL) prof. Tim Spektor, koji je upozorio na nove bolne i neprijatne nuspojave.

Infektolzi navode da su ovakve pojave kod virusnih infekcija normalna pojava, ali se na našim prostorima kod kovid pacijenata ne pojavljuju u velikoj mjeri. Postoji mogućnost da je ovakva manifestacija bolesti učestalija kod novog, „engleskog” soja virusa.

“U pitanju je zapaljenje sluzokože jezika, koje može izazvati i zadebljanje jezika. Usljed njega dolazi i do gubljenja čula ukusa, što je mjesecima poznati simptom koronavirusa – kaže beogradski dr Ranković.

Kako navodi, pacijenti kod kojih se javi glositis moraju održavati redovnu higijenu usne duplje. Inače, engleska studija je pokazala da svaka peta osoba oboljela od kovida-19 ima simptome kojih nema na zvaničnoj listi simptoma.

 

error: Content is protected !!