Otkriven “krivac”: DA LI VAS JE NEKADA “ZABOLJELA KOSA”?

Znate ono kad danima niste oprali kosu, pa je nosite u visokoj punđi ili konjskom repu, da biste prošli još jedan dan bez pranja

I onda nakon pola radnog dana – osjetite da vas kosa boli. Da, kosa boli. Ko to nije osjetio, ne zna o čemu pričamo. Iako nam logika nalaže da je apsolutno nemoguće da kosa boli, to se događa.

Sve počinje od tjemena i “udara” prema kosi. Kako stvari stoje – pola krivice preuzimate sami, a pola krivice vaše tijelo.

Nepranje kose ili prirodno masno tjeme može da rezultira nakupljanjem sebuma pri korijenu tjemena. To uzrokuje upale i svrab, pa i bol. Ako se počešete, podstaći ćete ispuštanje hemikalija, zbog kojih će vam se upaliti cijelo tjeme. Dakle, više krvi naći će se u tom dijelu glave, pa dolazi do pulsirajućeg bola.

Zašto kosa boli i dan nakon pranja?
Čini se da treba okriviti proizvode za kosu poput kremica, suhih šampona, laka za kosu… Ulje i prljavština se skuplja u tim hemikalijama iz proizvoda.

Sva sreća, bolno tjeme ili kosa mogu se lako riješiti. Perite kosu dovoljno puta sedmično, odnosno ne čekajte nedjelju dana da biste isprali sve proizvode. Koristite što manje teških proizvoda za kosu koji će je “ugušiti”, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masti. .