Otkrivamo: ZAŠTO SU BAKE I NANE VIŠE POVEZANE SA UNUCIMA, NEGO SA SVOJOM DJECOM!

Nova studija sa Univerziteta Emori u Atlanti, Džordžija, pokazuje da se bake i nane drugačije odnose prema svojim unucima nego prema sopstvenom potomstvu.

Zainteresovan za poručavanje evolucione vrijednosti, Džejms Riling, profesor antropologije, psihijatrije i bihejvioralnih nauka u Emoriju, izmjerio je funkciju mozga kod oko 50 žena sa najmanje jednim biološkim unukom starosti od 3 do 12 godina. Studija je koristila funkcionalnu magnetnu rezonancu za skeniranje mozga baka dok su zurile u fotografije unuka, roditelja djeteta i slike nepovezanog djeteta i odrasle osobe.

“Kada su bake gledale slike svojih unuka, posebno su aktivirale regione mozga koji su bili uključeni u emocionalnu emaptiju – kaže Riling o svojim nalazima koji su objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Jednostavno rečeno, emocionalna empatija je sposobnost da se osjećaju emocije koje osjeća druga osoba. Još nešto se dogodilo kada je grupa baki pogledala fotografije svojih potomaka (roditelja unuka).

“Kada su gledale slike istopolnog roditelja unuka, koji je često, ali ne uvijek, bio odraslo biološko dijete bake, one su posebno aktivirale dijelove mozga uključene u kognitivnu empatiju – rekao je on.

Kognitivna empatija (koja se naziva i teorija uma) je razumijevanje na kognitivnom nivou šta neko misli ili osjeća i zašto – možda čak pokušavate da se stavite u njihovu kožu – ali postoji manje zajedničkog emocionalnog iskustva nego kod emocionalne empatije.

Što se tiče mjesta koje unuci imaju u srcu svojih baka, razlozi koji stoje iza toga su još uvijek predmet rasprave. Roditelji mogu pretpostaviti da to ima neke veze sa činjenicom da bake i deke pružaju unucima sve što žele, a zatim ih na kraju dana vraćaju kući mami i tati.

Istraživači su o ovoj temi pitali i stručnjake: same bake. One su imale svoje teorije.

Merion Konvej, baka troje djece generalno misli da ima više “rasta, uzbuđenja i zadovoljstva” sa svojim unucima.

“Pošto vi ustvari niste autoritet za svoje unuke, oboje ste otvoreniji za vezu bez stresa – kaže ona.

Druga baka po imenu Don Dejvis rekla je da ima totalno drugačiji odnos sa svojim unucima, u odnosu na onaj sa svojim bližim potomstvom.

“Različita vrsta bliskosti koju osječam sa svojom djecom u odnosu na unuke zasniva se na našoj zajedničkoj istoriji. Roditeljstvo može biti suprostavljeniji odnos borbe za moći, postavljanjem granica, egom i odgovornošću kako ćete vaspitati svoje dijete – kaže ona i dodaje:
“To nemate toliko sa svojim unucima. Samo ih bezuslovno volite i mislite da je sve što rade i govore divno i izuzetno.