OTKRIVAMO: OVO SU NAJMOĆNIJE SREĆONOŠE!!!

potkovicaOtkako je svijeta  i vijeka, ljudi su zaštitu pronalazili u odeđenim talismanima, amuletima, hamajlijama. Vjerovali su da im određeni predmeti ili rituali donose sreću, pribavljaju zaštitu. Donosimo listu najmoćnijih, najpoznatijih i najučinkovitijih srećonoša.

Odžačar

Legenda kaže da je engleski kralj Džordž jednom jahao kroz grad sa svojim svitom, kada je pred njih iznenada istrčao pas. Konj se uplašio i propeo, pa je umalo zbacio kralja na zemlju. Međutim, u tom trenutku istrča dimnjačar, uhvati konja za uzde, nešto mu promrlja i on se smiri. Od tada se vjeruje da odžačar spašava od nevolje i donosi sreću. Ukoliko se na ulici ugleda odžačar, potrebno je uhvatiti se za dugme i poželjeti nešto.

Crveni lampion

Crvena je boja radosti a još kad iz nje isijava svjetlost, tom domu ne može da priđe zlo.

Potkovica

Potkovica simbolizuje sreću i plodnost, štiti kuću od nesreće pa nije ni čudo što se i danas kači na zidove. Nikada ne smije da bude okrenuta ka dole da ne iscuri sreća.

Kovanice

Ukoliko se novac pronađe na putu, to se smatra izuzetnom srećom.Takvu kovanicu treba držati u lijevom džepu  kao hamajliju koja privlači bogatstvo. Postoje i drugi rituali kojima može da se postigne isti cilj: napuniti teglicu kovanicama i držati na vidnom mjestu u kući.

Ezoterista Sandro Ricco u svojoj radionici izrađuje novčiće posebne namjene – tri novčića uvezana crvenom vrpcom drže se u novčaniku ili sefu i problemi s novcem su prošlost.

Ćilibar

Smatra se da je u ovoj skupocjenoj smoli zarobljena energija sunca, zbog ćega ćilibar donosi sreću i liječi od bolesti. Privjesak od ovog materijala štiti od urokljivih očiju i duhova. Potražite svoj primjerak ćilibara kod najbližeg prodavača kristala.

Safir

U drevni civilizacijama Bliskog istoka vjerovalo se da ovaj kamen ima nadprirodnu moć i da se nalazi na prstenu kralja Solomona. Safir jača intuiciju, donosi hrabrost i mudrost, a djevice čuva od demona.

Sjekira

Arheolozi su bili iznenađeni kad su na sjekirama koje su pronalazili na iskopinama drevnih naseobina vidjeli rupe i  shvatili da su ih muškarci nosili oko vrata. Sjekira nije bila samo oružje za preživljavanje, nego i simbol odstranjivanja  zla.

Srce

Predstavlja simbol ljubavi i mudrosti. Drevni Egipćani smatrali su da je srce centar našeg bića i da jedino ono može da zaštiti od magijskih sila.

Djetelina sa četiri lista

Legenda kaže da je Eva, napuštajući raj, ponijela sa sobom djetelinu sa četiri lista da joj donese sreću. Gotovo da nema naroda koji ne vjeruje u simboliku ove biljke. Kada se pronađe, treba je ispresovati i nositi u novčaniku kao hamajliju.

Jaja

U mnogim kulturama jaje je simbol plodnosti, čistoće i ponovnog rađanja. Često se koristi u magijskim ritualima: njime se skidaju čini, vraća muškosti, predviđa sudbina, djeca se štite od nesreće i uroka. Ako nešto krene naopako, treba razbiti jaje i izgovoriti: „Neka se nesreća razbije sa tobom“.

Trepavica

Kad na neki dio tjela padne trepavica, treba je brzo stisnuti između  palca i kažiprsta. Potom  se zamisli želja i tri puta puhne u prste koi se onda otvore, pa se trepavica otpuše da bi se želja ostvarila.

Cvrčak

Vjeruje se da je ovaj insekt vlasnik sreće i da onoga, ko ga ubije, očekuje velika nesreća.

Vilin konjic

Vilin konjic najavljuje promjenu. Ako je oslikan na hamajliji, donosi snagu i hrabrost.

Bubamara

Vjeruje se da će bolestan brzo ozdraviti ako na njega sleti bubamara.

Delfin

U drevnim civilizacijama kao što su Grčka, Rim i Egipat delfini su se smatrali vjesnicima sreće.To vjerovanje potiče od moreplovaca, koji su se, provodeći mjesece na brodu, silno radovali kad ugledaju delfina jer su znali da kopno u blizini.

Kornjača

Po feng šuiju, kornjača donosi blagostanje, a prema kineskoj tradiciji, to je jedna od četiri svete životinje i simbol je povezanosti između neba i zemlje. Privjesak u obliku kornjače donosi vitalnost.

Slon

Zbog njegove dugovječnosti, smatra se da donosi zdravlje. Set figurica slonova na polici obezbjeđuje porodici sreću i dugovječnost. Muškarcima je omiljen simbol jer daje mudrost, snagu, moć i inteligenciju. Kristaloterapeutkinja Vlasta Jašćur u svojoj ponudi ima razne vrste slonića koji donose prosperitet domu u kom se nalaze.

Slijepi miš

Mnogima ova životinjica djeluje zlokobno, ali u Kini zauzima počasno mjesto među srećonošama. Hamajlija na kojoj je naslikano pet slijepih miševa ima ogromnu moć jer privlači zdravlje, sreću, ljubav, bogatstvo i vrline.

Tigar

Ova lijepa životinja zaštitnik je zla i sprječava krađu, prevaru i požare. Figurica tigra donosi harmoniju i mir u porodici.

Žaba

Simbolizuje prosperitet, bogatstvo, prijateljstvo, napredak i plodnost. Stari Rimljani radovali su se kada im žaba uđe u kuću jer su znali da je to blagoslov. Privjesak žaba se naročito preporučuje usamljenima jer će im pomoći u sklapanju novih prijateljstava. Vidovnjak Dali nudi specijalne, pozlaćene žabe koje privlače bogatstvo u vaš dom.

Zec

Zečja šapa jedan je od najpoznatijih simbola sreće, a smatra se da pomaže parovima da dobiju prinovu.

(aura.ba)