OTKRIVAMO: Koje sve vrste sirćeta postoje i kako se koriste u ishrani?

Sirće su davnina narodi upotrebljavali kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana…

 

Sirće je proizvod  fermentacije (vrenja) vina ili neke druge namirnice koja sadrži dovoljne količine šećera.  Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola kojip redstavlja bazu za stvaranje sirćeta, a osnovna sirovina za proizvodnju sirćeta u pojedinoj regiji biće ona koje ima u izobilju. Tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji sirće od riže, a u Sjevernoj Americi jabukovo sirće.

Sirće od malina

Ovo voćno sirće ima izuzetnu aromu i blago kiselkast ukus. Prikladno je za vinegret, salatu od živinskog mesa i mariniranje cvekle.

Jabukovo sirće

Blago gorak ukus ovog veoma zdravog sirćeta biće aromatičniji ako su jabuke ukusnije. Lijepo je uz mrkvu, celer i zelenu salatu. Koristi se i za mršavljenje i skidanje holesterola.

Sirće sa začinskim biljem

Ova vrsta aromatičnog sirćeta zasniva se  na sirćetu od bijelog vina: s dodatkom origana i bosiljka koristi se za paradajz, papriku, tikvice i zelenu salatu, a varijanta s peršunom ili mirođijom stavlja se u razne salate.

 Balzamiko

Jedno je od najpoznatijih zbog fine kiseline koja sadrži slatkastu notu. U vinegretima se koristi za salatu od paradajza, rukole i bijelog mesa. Prikladno je i kao začin za soseve uz pečenje ili za deserte.

Vinsko sirće

Razlikuje se sirće od bijelog i crnog vina. Od crnog vina je pogodno za zelenu salatu i mariniranje govedine ili divljači. Sirće od bijelog vina je blaže i koristi se za ribu i šparglu.

Sirće od zohve

Voćno sirće ili ono od bijelog vina aromatizuje se cvjetovima zohve i koristi u zelenoj salati, s ribom ili u salati od bobičastog voća.