OTKRIJTE TAJNU ČIŠĆENJA: OVO SREDSTVO KORISTE ČAK I U MUZEJIMA

U muzejima je prašina neprijatelj broj jedan, jer ne samo da ružno izgleda nego uništava stare umjetnine.

Otkrijte kojim se trikom oni služe i primijenite ga sami pa prašinu nećete vidjeti u domu barem 10 dana

Prašina će se najmanje primijetiti na namještaju svjetlijih boja, no nema mjesta u domu koje je imuno na slojeve prašine koji se rado skupljaju – čak i ako ih brišete svakih par dana.

Muzeji znaju koliko je prašina iritantna, a kod njih čak i opasna za eksponate, pa su zato razvili posebnu metodu uklanjanja prašine s kojom se ona ne vraća tako brzo.

Muzeji koriste glicerin, sredstvo za čiju ste primjenu vjerojatno već čuli u medicini, kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Glicerin je sredstvo koje je korisno imati na svojim policama, a jeftin je i dostupan.

Sve što trebate napraviti je dodati malo glicerina u kantu s vodom (3 velike žlice na 5 litara vode) te umočiti krpu i mješavinu, a zatim s tom krpom prebrisati podove, ogledala i namještaj. Čistačice u muzejima tvrde kako s ovom metodom prašinu ne biste trebali vidjeti najmanje mjesec dana.

Mrlje od bobičastog voća možete ukloniti tako što ćete sat vremena držati u glicerinu umrljano mjesto, a poslije ga isprati u slanoj vodi. Također, lako ćete očistiti svježu mrlju od kave ili čaja ako na zaprljan dio odjeće nanesete smjesu glicerina i kuhinjske soli u omjeru 1: 1. Čim mrlja izblijedi, odjeću operite na uobičajen način.

Ako su se vaš kožni namještaj ili pak torba i jakna s vremenom ‘pohabali’, naprosto izlijte malo glicerina na krpicu i prebrišite oštećene dijelove.

Za dulje čišće prozore napravite mješavinu glicerina i etilnog alkohola u omjeru 1:10 i s njom prebrišite prozore.