Otkrijte koji ste tip ličnosti i saznajte kako ona utiče na vašu kilažu

Istraživanja su pokazala da određene karakterne crte u velikoj meri mogu uticati na našu sposobnost da se ugojimo, ili izgubimo kilograme.

Istraživanje koje je preko 50 godina sakupljalo podatke i posmatralo preko 2.000 osoba ne bi li pronašlo vezu između viška kilograma i njihovih ličnosti došlo je do nekih prilično interesantnih rezultata.

1. Impulsivne osobe imaju problema da odlažu nagradu ili zadovoljenje potreba i zato im je teže da izgube višak kilograma. Oni jednostavno ne mogu da odole iskušenju i zbog toga ga ne izbjegavaju.

2. Pouzdane osobe prate pravila, pa im je zbog toga lakše da smršaju i drže se određenog načina ishrane ili treninga.

3. Emotivno nestabilne osobe imaju česte promjene raspoloženja i vrlo često postaju takozvani emotivni prežderači. Kada su tužne, ove osobe imaju veće šanse da posegnu za hranom koja nije zdrava.

4. Tihe osobe su promišljenije i manje impulsivne kada je hrana u pitanju. Vrlo često prvo razmišljaju o svom izboru i zato ređe konzumiraju nezdrave namirnice i samim tim imaju bolju liniju.

5. Otvorene i srdačne osobe su vrlo često srž svake zabave ali vremenom dozvoljavaju stresu da se nakupi i to ih navodi na nezdrave izbore. Zato su sklone prejedanju i biranju takozvane „hrane za utjehu“ koja je bogata mastima i kalorijama.

Istraživači tvrde da tip ličnosti može da utiče na probleme sa gubljenjem kilograma, ali da njeno poznavanje može da nam pomogne da ispravimo greške i eventualno postignemo željene rezultate.