Otkriće Neptuna i njegov utjecaj na astrologiju

Astrolog može da vidi budućnost ali uvijek uz  pomoć astronoma, koji ih brižljivo opskrbuju s informacijama o kretanju i položaju planeta u  određenom trenutku.

Astrologija, alternativna disciplina isključivo zbog zadiranja u nepoznao. U prošlost, sadašnjost i budućnost,  objašnjava uticaj planeta na ljude, na njihovo raspoloženje, buduće te prošle događaje.

Astronomija, relevantna naučna disciplina, bavi se kretanjem i lociranjem planeta, zvijezda i drugih nebeskih tijela. Šta je svrha astronomije? Samo da zna gdje se nalazi neki planet ili nebesko tijelo? Laik  može da kaže: šta će nam astronomija i znaje položaja planeta, ne plovimo nebeskim morima niti beskrajnim svemirom.
Odgovor daje astrologija i  nudi objašnjenje. Astronomija, kao naučna  disciplina je pomagalo astrologu, da ponudi objašnjenje postojanja Neptuna, Saturna, Sunca ili Mjeseca te  njihov uticaj na ljude.

Davno, prije 167 godina, ili tačnije u septembru 1846. godine, njemački astronom Johann Gottfried Galle otkrio je planetu Neptun. Iako su ga prije  uočili i posmatrali mnogi astronomi, čak i veličanstveni Galileo Galilei.

Ogromno nebesko tijelo koje se kretalo po nekoj svojoj putanji je bio Neptun.  Do tada nije bilo poznat niti upotrebljen  u astrologiji. Jako velika i neistražena planeta koja se po sastavu plinova razlikuje od  (do tada) poznatih planeta Jupitera i Saturna. Takav je i njegov utjecaj na ljude. Drugačiji od Jupiterovog, jer kako je među astrolozima poznato jupiter je dobrotvor, ili utjecaj »zlotvora Saturna«.

Neptun, osma planeta Sunčevog sistema. Nazvali su ga po rimskom bogu mora Neptunu, u astrologiji mu je simbol upravo Neptunov harpun, kojim je kažnjavao one koji zalutaju ili ne poštuju pravila mora. Koji lutaju u bespućima mašte, snova željeći bjeg od kopna ili realnosti.

Neptunova atmosfera je prepuna plinova, poprilično neistražen ali odlično i brzo prihvaćen u astrologiji, dobija svoj smisao i značenje. Zbog obilja vode  i plinova kojim obiluje ovaj gigant, astrolozi su mu pripisali osobine  horoskopske Ribe i njenog pandana dvanaeste astrološke kuće.  On je vladar znaka  Riba, zato nosi epitet planeta iluzija, snova i nerealnosti. Počesto je indikator umjetničke nadarenosti, bujne mašte, sklonosti opijatima ili u lošijem slučaju duševnim bolestima. Ima generacijski uticaj na ljude ako nije personaliziran u natalnoj karti pojedinca.
Kroz svoja duga   kretanja kroz neko sazvježđe,   ima određeni uticaj na ljude, na mase.  Zadržava se oko petnaestak godina u jednom znaku, do sada  je oko 12 puta obišao sve zodijakalni krug. Sada se nalazi u  znaku kojim vlada – Ribama, zato je njegov uticaj  izraženiji.

Njegov boravak u nekom horoskopskom znaku, od otkrića pa do danas, značio je sljedeće:

ZNAK ZODIJAKA    ASTROLOŠKO OBJAŠNJENJE UTJECAJA NA LJUDE

OVAN    Doba fanatizma, nasilja, intenzivnosti, jak boj za vjerske ili neke nejasne ideale.

BIK    Utvrđivanje stečenih pozicija, snovi o materialnom prosperitetu, visoka i konkretna umjetnička snaga. Novi pravci i pogledi u  umjetnosti i religiji. Opijati, kao posljedica hedonističkih želja.

BLIZANCI    Razdoblje razmišljanja ali i ograničenosti zbog mašte ili intelekta. Iluzije u prijateljstvima koje donose razočarenja, pijuckanje u društvu,…

RAK    Razdoblje sanjarenja i nejasni uticaji majke te  nekonkretna ljubav do domovine. U razdoblju od  1901.-1915. bio je u tom znaku, nije slučajno da je baš tada bila štampana Freudova “Interpretacija snova”.

LAV    Snovi o visokim pozicijama, puno romantike u ljubavnim vezama, boj za vlast, idealiziranje vladara ili njihovo svrgavanja uz pomoć masa. U razdoblju od 1915. -1929. Godine je bio u ovom znaku. Dešavale su se: Oktobarska revolucija, I sv. rat.

DJEVICA    Rušenje normi na području: zdravstva, poslovnih ili prehrambenih navika.  Od 1929. do 1942. poslovni život i prehrambene navike su se drastično mjenjale. Desile su se: teške ekonomske krize, nezaposlenost i početak II sv. rata.

VAGA    Rušenje postojećih obrazaca u umjetnosti, međuljudskim odnosima,  bračnim odnosima i modi. U periodu od 1942. do 1957. događaju se prve promjene porodice i uloga u domaćinstvu.

ŠKORPION    Originalne ideje i puno jakih osjećaja. U periodu od 1957. do 1970. jača seksualna revolucija i jaka strast do opijata.

STRIJELAC    Njegov boravak u ovom znaku (1970. -1984.) donosi pretjeralnu moralnost, egoizam, želju za istraživanjem: nauka, religija ili udaljenih područja. Putovanja kao  realizacija želja, širenje masovnog turizma.

JARAC    Širenje i realizacija ambicija,  u periodu od 1984. -1998. su jake ambicije, do kojih  ljudi dolaze uz pomoć krutosti, tajnih veza i neusmiljenosti. Jačanje spona s tradicijom.

VODENJAK    Neptun donosi  jače veze među ljudima, interes za kosmos i nove tehnologije. Kreativnost i genijalnost. U razdoblju od 1998. – 2010. Se dešava širenje

interneta i modernih tehnologija te povećan »promet« u svemir.
RIBE    Od 2010.   do 2027. Njegov uticaj iz znaka kojim vlada je: osjećajnost, krhkost, ranjivost… Povećana potreba za opijatima ili sredstvima koja smiruju kao posljedica  karakterne ili osjećajne labilnosti. Puno mašte i bijega od obaveza. (astrolog Azra Dramalija/aura.ba)