Otklonite tromb iz vena uz pomoć ljekovitog bilja

Osjetljivost i bol kod venske tromboze javljaju se prilikom stajanja i hodanja, a smanjuju se mirovanjem, sa obavezno podignutom nogom. Maksimalna bol javlja se prilikom savijanja skočnog zgloba sa ispruženim koljenom ili prilikom ustajanja sa ispruženom nogom, što se naziva Homanov znak i predstavlja jasan znak kod dijagnosticiranja.Poklanjamo vam nekoliko recepata za ove tegobe

 

Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Ako se to desi u površinskoj veni, radi se o superficijalnom tromboflebitisu, dok zastoj u dubokoj veni znači da je riječ o dubinskoj venskoj trombozi. Tromboza je uvijek praćena flebitisom, odnosno upalom vene. Ovo oboljenje može nastati uslijed koagulacionih poremećaja (poremećaji u zgrušavanju krvi) ili može ukazivati na još neotkrivenu zloćudnu bolest.

Faktori koji doprinose nastanku tromboze su: oštećenje endotela (unutrašnjeg sloja krvnog suda) kateterom, zastoj krvi nakon operativnih zahvata, oralni kontraceptivi, dugotrajno sjedenje sa spuštenim nogama, koje predstavlja rizik i kod zdravih osoba.

 

SIMPTOMI

Simptomi akutne bolesti razvijaju se u prvih nekoliko sati ili kroz dan-dva. Bolest obično traje sedmicu do dvije, a nakon toga se akutni proces smiruje i bol se smanjuje. Ako se radi o superficijalnom tromboflebitisu, zahvaćena vena može da se osjeti pod prstima – zadebljana je, kvrgava i tvrda. To je znak upalne reakcije uglavnom praćene bolovima, osjetljivošću na dodir, crvenilom i toplotom u bolnom predjelu.

Osjetljivost i bol javljaju se prilikom stajanja i hodanja, a smanjuje se mirovanjem sa obavezno podignutom nogom. Maksimalna bol javlja se prilikom ustajanja sa ispruženom nogom, što se naziva Homanov znak i predstavlja jasan pokazatelj kod dijagnosticiranja.

DIJAGNOZA

Površinska tromboza dijagnosticira se na osnovu kliničke slike i fizikalnog pregleda, i već tada se može razlikovati akutna arterijska i duboka venska opstrukcija (začepljenje). Dijagnoza se potvrđuje venografijom (prikazom protoka krvi kroz venu pomoću kontrasta). Ako se ne dijagnosticira na vrijeme, duboka venska tromboza (DVT) može dovesti do smrti zbog plućne embolije.

LIJEČENJE

Površinska tromboza ne zahtijeva posebno liječenje, osim što simptome treba ublažavati toplim oblozima i nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima protiv bolova i za smirivanje upale. U slučaju duboke venske tromboze, bolesnik se odmah upućuje u bolnicu jer je nužno spriječiti plućnu emboliju i hroničnu vensku insuficijenciju.

RECEPTI

Tri supene kašike sitno isjeckanog lista imele ili topole, i po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, klekinja, šipka, divlje ruže, lista i cvijeta hajdučice izručiti u 1,4 l proključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, procijediti, zasladiti i piti po 2 dl prije i poslije jela tri puta dnevno. Piti 30 dana.

Tri supene kašike sitno isjeckanog rizoma sa korijenom pirevine i po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta podubice, lista i cvijeta kantariona, igličastih listova bora i zrelih bobica borovnice izručiti u 1,4 l ključale vode i ostaviti da odstoji dva sata. Procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

Po supenu kašiku sitno zdrobljenog lista i cvijeta hajdučice i lista i cvijeta kantariona pomiješati sa po dvije supene kašike sitno isjeckanog rizoma sa korijenom pirevine i bobica kleke ubaciti u 1,4 l proključale vode. Ostaviti da odstoji sat i po vremena, zatim procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije i poslije doručka, ručka i večere u narednih 30 dana.

Prvih sedam dana terapije jesti po 400 grama crnog grožđa sa parčetom starog hljeba, sat prije doručka, ručka i večere. Sljedećih 7 dana jesti po 500 grama, zatim po 600 grama crnog grožđa, i uvijek sa parčetom hljeba. Poslije doručka, ručka i večere piti po dva dl soka od borovnice.

Svake druge večeri noge držati po 30 minuta u vodi ukuhanoj sa korijenom apte. Na 100 g korijena apte staviti litar vode, koja ne smije da proključa. Lonac u kojoj se kuha treba da bude poklopljen.

Kada se voda ugrije, skloniti lonac sa šporeta i ostaviti da odstoji poklopljen sat i po vremena. Procijediti odvar, ponovo ga zagrijati i tek tada staviti noge u odvar – samo ako na nogama nema rana.

 

 

 

Komentari

komentara